Newsflash
Internaționale

Studiu: Vaparea crește riscul de carii dentare

de Florentina Ionescu - nov. 30 2022
Studiu: Vaparea crește riscul de carii dentare

Efectul țigărilor electronice asupra cavității bucale încă este încă în atenția cercetătorilor. Vaparea, potrivit unui studiu nou, este asociată cu un risc crescut de a dezvolta carii dentare.

Fumatul nu este benefic pentru sănătatea dinților noștri, iar acesta este un lucru bine cunoscut. Dar ce efecte are vaparea? O nouă cercetare de la Universitatea Tufts sugerează că utilizarea țigărilor electronice ar putea să nu fie departe de efectul țigărilor clasice. Acest studiu a descoperit o asociere între riscul crescut de carii dentare și vapare, scrie newatlas.com

tigarile electronice ar putea agrava astmul

Această cercetare nouă, publicată în „Journal of the American Dental Association”, a analizat dosarele medicale de la aproximativ 13.000 de pacienți care au fost în clinicile Tufts în decursul unei perioade de trei ani, până în 2022. 

Pandemia a crescut numărul fumătorilor 

Dintre acești pacienți care au raportat că folosesc țigările electronice, 79,1% au fost clasificați ca fiind la risc înalt de a dezvolta carii dentare. Acest lucru, în comparație cu 59,6% dintre acele persoane care nu au folosit țigări electronice, înregistrate în același risc de a avea risc înalt de a dezvolta carii dentare, arată sursa citată.

Studiul acesta, însă, este departe de a fi definitiv, cu un procentaj neobișnuit de mic de pacienți care au raportat că folosesc țigările electronice. Din întregul set de date, doar 136 de pacienți au raportat că vapează, adică mai puțin de 1% din cohortă.

Autorul principal al acestei lucrări noi de cercetare, Karina Irusa, este conștientă că rezultatele acestui studiu au limitări. Discutând cu presa, ea a declarat că rezultatele sale s-au bazat pe presupunerea că dosarele medicale dentare analizate au fost corecte și că pacienții au raportat cu sinceritate comportamentele lor referitoare la fumat.

„Este important să înțelegem că acestea sunt date preliminare. Nu este un rezultat 100% final, dar oamenii trebuie să știe ceea ce am observat noi [în studiu]”, a declarat Karina Irusa.

Acesta nu este primul studiu care a analizat asocierile dintre vapare și „riscul” de a dezvolta carii și nu este primul care sugerează că țigările electronice ar putea avea efecte negative asupra sănătății orale. Anul trecut, un alt studiu bazat pe dosarele medicale ale pacienților a arătat că cei care fumau țigări electronice au fost mai predispuși să aibă carii netratate, în comparație cu pacienții care nu vapau. 

Studiu: Fumătorii de canabis au un risc mai mare de emfizem pulmonar 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe