Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Utilizarea platformelor media în perioada pandemiei de COVID-19

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 19 iunie 2020, ora 14:06

Persoanele care folosesc platforme de socializare precum Facebook și YouTube pentru a găsi informații despre coronavirus sunt mai susceptibile să creadă în teorii ale conspirației cu privire la COVID-19, potrivit unor cercetări din Marea Britanie.

Studiul, realizat de Ipsos Mori pentru King’s College din Londra, oferă o perspectivă asupra modului în care unele dintre concepțiile greșite cu privire la COVID-19 au ajuns populare, precum și de unde provin, scrie CNBC.

Astfel, 30% dintre britanicii chestionați la sfârșitul lunii mai au spus că coronavirusul a fost, probabil, creat într-un laborator, crescând de la 25% la începutul lunii aprilie.

studii COVID-19
Sursă imagine: CNBC

 

De asemenea, 8% cred că simptomele noului coronavirus au legătură cu radiațiile 5G, iar 7% susțin că nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 ar exista. Aceste afirmații, însă, au fost demontate de oamenii de știință.

Potrivit studiului, 60% dintre cei care cred că virusul are legătură cu radiațiile 5G își primesc informațiile de pe YouTube. Iar 56% dintre persoanele care cred că nu există dovezi concrete pentru existența COVID-19 se informează de pe Facebook.

Una dintre cele mai răspândite opinii este că 5G, a cincea generație de comunicații mobile, slăbește sistemul imunitar.

Studiul, publicat în revista „Psychological Medicine”, a găsit o legătură puternică între utilizarea social media și ideile false răspândite în ceea ce privește pandemia de COVID-19. Rezultatele s-au bazat pe trei sondaje separate efectuate online, între 20 și 22 mai și au implicat 2.254 interviuri cu rezidenți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 16 și 75 de ani.

De asemenea, cercetarea a descoperit că persoanele care folosesc social media pentru a găsi informații despre virusul SARS-CoV-2 sunt mai dispuse să încalce măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Oamenii de știință au mai precizat că 58% dintre cei care au ieșit din casă cu simptome specifice COVID-19 folosesc YouTube ca principală sursă de informare, iar 37% dintre persoanele care, în perioada carantinei, au fost vizitate de prieteni sau de familie, au menționat Facebook drept o sursă cheie de informații.

„Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că o mare parte din informațiile de pe rețelele de socializare sunt înșelătoare sau greșite,” a declarat Daniel Allington, lector la King’s College London.

Facebook și YouTube spun că elimină anumite informații cu privire la noul coronavirus, cum ar fi tratamentele false și sugestiile care sunt legate de tehnologia 5G. Conform CNBC, ambele platforme colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății și cu Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, pentru a posta informații precise despre virusul SARS-CoV-2.

Etichete: COVID-19 virusul SARS-CoV-2 Facebook youtube

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC