Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Un supliment alimentar te ajută să scapi de oboseala post-COVID

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 4 iunie 2021, ora 13:01

Mai multe studii au demonstrat că infecția cu SARS-CoV-2 poate produce efecte pe termen mediu și lung, adesea cunoscute sub denumirea de „long COVID” (cu sensul de COVID-19 de lungă durată sau cu efecte de lungă durată).

Oboseala persistentă este unul dintre cele mai frecvente simptome și poate dura câteva luni de la infecția cu SARS-CoV-2. Acest simptom a fost întâlnit atât la persoanele cu forme ușoare de boală, cât și la cele cu forme severe, scrie news-medical.net.

post-COVID

Recent a fost realizat un studiu pe 200 de pacienți din Italia care suferă de oboseală post-COVID. Aceștia au luat suplimentul nutritiv Apportal® (PharmaNutra SpA, Italia) timp de 28 de zile consecutive.

Suplimentul conține fitoextracte și aminoacizi, precum și minerale, vitamine care ajută la reducerea oboselii. A fot măsurat gradul de oboseală a fiecărui pacient, de trei ori: în prima zi, la 14 și la 28 zile, în timp ce luau suplimentul.

„Chestionarul FACIT-Fatigue a fost utilizat pentru a cuantifica gradul de oboseală. Acest chestionar a fost ales pentru a atribui o valoare obiectivă a oboselii pacienților cu long COVID care se confruntă cu oboseală persistentă. Acesta a fost utilizat în multe studii anterioare”, transmite sursa citată.

De asemenea, severitatea oboselii a fost măsurată și utilizând Chalder Fatigue Scale, acesta fiind un al doilea chestionar.

Studiul se află în prezent în faza finală, iar analiza rezultatelor preliminare arată că administrarea suplimentului Apportal® a îmbunătățit calitatea vieții pacienților și le-a redus senzația de oboseală persistentă.

Datele obținute prin utilizarea testului FACIT-Fatigue pentru primii 100 de pacienți au arătat că 95% dintre cei care au folosit suplimentul pe parcursul a 28 de zile au obținut un beneficiu semnificativ.

În plus, pacienții cu vârsta de peste 60 de ani care au prezentat îmbunătățiri după primele 14 zile și-au revenit rapid.

„Deoarece datele din acest studiu continuă să fie analizate, este probabil ca acesta să fie primul care să prezinte un remediu valid pentru problema debilitantă a oboselii cronice, care persistă luni de zile după recuperarea de la SARS-CoV-2. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate preliminare”, mai transmite sursa citată.

Etichete: infectia cu SARS-CoV-2 oboseala persistenta supliment

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC