Newsflash
Internaționale

Studiu: Un medicament antiviral oprește „complet” răspândirea COVID-19 în 24 de ore

de Dorina Novac - dec. 7 2020
Studiu: Un medicament antiviral oprește „complet” răspândirea COVID-19 în 24 de ore

Cercetătorii americani au anunțat că au descoperit un medicament care oprește „complet” răspândirea virusului SARS-CoV-2 în 24 de ore.

Vaccinul anti-COVID-19 ar putea însemna sfârșitul pandemiei, dar pentru că vaccinarea în masă nu este posibilă, este importantă oprirea răspândirii comunitare.

medicament opreste covid
Sursă imagine: Pixabay

Astfel, un nou medicament antiviral MK–4482 / EIDD–2801 sau Molnupiravir, a reușit să oprească „complet” transmiterea coronavirusului în numai 24 de ore, potrivit studiilor efectuate de un grup de cercetători de la Institute of Biomedical Sciences de la Georgia State University, scrie entrepreneur.com.

Medicamentul antiviral a fost dezvoltat la Emory Unuversity din Atlanta de compania de inovare Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE), care a fost licențiată de Ridgeback Biotherapeutics în parteneriat cu Merck & Co.

Sursa citată precizează că Molnupiravir a fost inițial conceput să trateze gripa și să împiedice virusul să se înmulțească, creând erori în faza multiplicării ARN.

Cercetătorii au subliniat, într-un articol publicat în revista Nature Microbiology, că testele au fost efectuate pe dihori și s-a observat că au prezentat o reducere a cantității de particule virale. Apoi, dihorii au fost puși cu alții care nu fuseseră tratați. Niciunul din dihorii din al doilea grup nu a fost infectați cu SARS-CoV-2.

„Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar cei mai mulți nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte asemănător cu transmiterea SARS-CoV-2 la adulții tineri”, a precizat Dr. Robert Cox, coautor principal al studiului.

Experții au mai menționat în raport că au observat, încă de la început, că MK-4482 / EIDD-2801 are activitate de spectru larg împotriva virusurilor respiratorii ARN și că tratamentul oral al animalelor infectate reduce cu mai multe ordine de mărime volumul particulelor transmise, reducând drastic transmiterea.

„Aceste proprietăți au făcut din MK-4482/EIDD/2801 un candidat puternic la controlul farmacologic al COVID-19”, se arată în raport.

Medicamentul poate fi administrat oral, iar tratamentul poate fi început mai devreme pentru un beneficiu cu triplu potențial: inhibarea progresului pacienților către o boală severă, scurtarea fazei infecțioase pentru a ușura costul emoțional și socioeconomic al izolării prelungite a pacientului și oprirea răspândirii unor focare locale rapide.

Molnupiravir se află în prezent în faza avansată a testelor clinice II / III. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe