Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Țigările electronice au cauzat cancer pulmonar la șoareci

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 7 octombrie 2019, ora 11:49

O cercetare nouă a scos la iveală că expunerea la fumul țigărilor electronice a dus la dezvoltarea cancerului pulmonar la șoareci.

Publicat recent în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, studiul a descoperit că 9 din 40 de șoareci care au fost expuși la fumul de țigări electronice cu nicotină, pe o perioadă de 54 de săptămâni, au dezvoltat adenocarcinoame la plămâni, scrie Medical Xpress. Pe de altă parte, studiul arată că niciunul dintre cei 20 de șoareci care au fost expuși la fumul de țigară electronică fără nicotină nu a dezvoltat cancer.

În plus, cercetarea a arătat că 23 dintre cei 40 de șoareci expuși la fumul de țigări electronice au dezvoltat hiperplazie la vezica urinară, modificări genetice care fac cresc probabilitatea ca celulele să se multiplice și care sunt un pas în direcția dezvoltării țesuturilor anormale care se observă în cancer.

Potrivit sursei citate, doar un șoarece din cei 17 expuși la fumul fără nicotină al țigărilor electronice a dezvoltat hiperplazie.

Echipa de cercetători recunoaște că studiul are unele limitări, cum ar fi faptul că a fost făcut pe un număr relativ mic de șoareci cu predispoziție spre a dezvolta cancer. Oamenii de știință spun că rezultatele studiului lor nu sunt menite să fie comparate cu afecțiunile ce pot apărea la oameni, în schimb, ei subliniază că fumul țigărilor electronice ar trebui să fie mai bine studiat înainte de a fi prezentat ca fiind sigur.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: tigari electronice fum de tigara cancer pulmonar studiu cancer de plamani

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.