Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: sistemul imunitar ar putea fi motivul pentru care COVID-19 e atât de mortală

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 3 martie 2021, ora 11:52

După ce au analizat peste 5.000 de studii științifice pentru a le găsi pe cele care conțin informații despre răspunsul imun al pacienților, cercetătorii au arătat că virusul SARS-CoV-2 are o tendință unică de a opri creșterea nivelului unor citokine specifice la anumiți pacienți.

Virusurile care provoacă boli respiratorii, așa cum este SARS-CoV-2 (cel care cauzează COVID-19) pot fi de multe ori un catalizator pentru un răspuns imun hiperactiv care duce la un ciclu periculos, cunoscut sub numele de furtună citokinică. 

coronavirus studii furtuna citokinica

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Earlham Institute (EI) și de la Quadram Institute arată cum sistemul imunitar răspunde la infecția cu SARS-CoV-2 și la alte virusuri similare care produc boli respiratorii, pentru a putea identifica trăsăturile unice întâlnite la pacienții care au forme severe de COVID-19, scrie www.sciencedaily.com.

Pentru a identifica diferențele și asemănările în ce privește furtuna citokinică, cercetătorii au colectat și au analizat o colecție vastă de lucrări de cercetare pe tema COVID-19. Ei au analizat patternurile modificărilor citokinelor la pacienții care au fost infectați cu virusuri ce provoacă boli respiratorii.

După ce au analizat peste 5.000 de studii științifice pentru a le găsi pe cele care conțin informații despre răspunsul imun al pacienților, cercetătorii au arătat că virusul SARS-CoV-2 are o tendință unică: oprește creșterea nivelului citokinelor specifice la anumiți pacienți, atunci când a fost comparat cu alte virusuri similare. Acesta este un lucru important în înțelegerea cauzelor potențialului sindrom fatal – furtuna citokinică.

„Pe măsură ce debutul furtunii citokinice este unul dintre factorii-cheie de la baza ratei mortalității pe care o observăm la un anumit grup de pacienți cu COVID-19, este esențial să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat cel care conduce acest proiect, Marton Olbei.

Analiza cercetătorilor a găsit mecanisme imune specifice care fac din SARS-CoV-2 un virus periculos într-un mod unic, scrie sursa citată.

„Noi am examinat modificarea nivelurilor de citokine în cazul infecției cu patogeni similari (SARS-CoV, MERS-CoV, H5N1, H7N9) pentru a sublinia răspunsurile protective și unice ale citokinelor cauzate de aceste virusuri”, a mai spus studentul Marton Olbei.

Prin compararea informațiilor despre răspunsul imun al pacienților cu COVID-19, cercetătorii au descoperit asemănări fixate împotriva acestor patogeni – aspecte distinctive între subtipurile A de virus gripal și coronavirusuri – și unele aspecte neobișnuite ale virusului SARS-CoV-2 care circulă în prezent.

„Pentru un subgrup de pacienți, atunci când sunt infectați cu aceste virusuri, un pericol real apare în fața sistemului imun hiperactiv. Noi scoatem în evidență ce părți specifice ale sistemului nostru imun reacționează într-un mod posibil dăunător pentru aceste virusuri”, a completat studentul Marton Olbei de la Korcsmáros Group.

Echipa de cercetători și-a dorit astfel să sumarizeze acele informații raportate în literatura științifică, în special cea care se axează pe răspunsurile imune mediate de citokine, pentru a pune informațiile în context și pentru a diferenția SARS-CoV-2 de alte virusuri.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: infectare coronavirus studii coronavirus infectari cu coronavirus furtuna citokinica citokine sistem imunitar sistem imun

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.