Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Sedentarismul crește riscul de a muri de cancer

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 25 iunie 2020, ora 15:06

Un stil de viață sedentar poate crește riscul de a muri de cancer, avertizează oamenii de știință de la Universitatea din Texas.

Potrivit RIANovosti, timp de cinci ani, specialiștii au monitorizat activitatea fizică a peste 8.000 de voluntari. Nicio persoană nu avea cancer la începutul experimentului. Iar din 2009 până în 2013, 268 dintre ei au murit de această boală.

risc de deces cancer
Sursă imagine: ria.ru

 

Persoanele mai puțin active au avut un risc cu 82% mai mare de deces de cancer, comparativ cu voluntarii cu un nivel mai ridicat de activitate fizică.

„Acesta este primul studiu care indică cu siguranță o legătură directă între sedentarism și decesul cauzat de cancer”, a precizat autorul principal al studiului de la Universitatea din Texas, prof. dr. Susan Gilchrist.

Potrivit medicului, cu cât o persoană duce un stil de viață mai sedentar până la apariția tumorilor maligne, cu atât este mai mare probabilitatea unui rezultat fatal ulterior.

Oamenii de știință au afirmat că înlocuirea a cel puțin 30 de minute pe zi cu o activitate fizică moderată, precum ciclismul, poate reduce riscul de deces prin cancer cu 31 %. În cazul mersului pe jos, această cifră va scădea cu 8%.

„Le spun pacienților mei, chiar și la muncă, să stea în picioare 5 minute, în fiecare oră, sau să urce scările în loc să ia liftul. Se pare că este destul de puțin, dar acest studiu spune că activitatea ușoară crește șansele de a supraviețui acestei boli”, a subliniat Gilchrist.

Etichete: cancer activitate fizica sedentarism decese

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC