Newsflash
Internaționale

Studiu: Sănătatea mintală, a treia cea mai importantă problemă de sănătate

de Dorina Novac - oct. 11 2021
Studiu: Sănătatea mintală, a treia cea mai importantă problemă de sănătate

Sănătatea mintală este a treia cea mai importantă problemă care îi afectează pe oameni, doar cu puțin în urma cancerului. Pe primul loc, din cauza faptului că pandemia globală durează deja de peste 20 de luni, este COVID-19.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății Mintale, marcată în fiecare an la 10 octombrie, Ipsos a realizat un studiu global în 30 de țări de pe toate continentele.

sanatate mintala

Chiar dacă peste jumătate dintre oameni (53%) spun că se gândesc adesea la sănătatea lor mintală, majoritatea (68%) recunosc că sunt mai frecvent preocupați de sănătatea lor fizică. Unu din zece (11%) afirmă că nu se gândesc niciodată la sănătatea lor mintală, comparativ cu doar 5% pentru sănătatea fizică.

Femeile tind să se gândească la sănătatea lor mintală mai mult decât bărbații (58% față de 48%).

Studiul subliniază, de asemenea, existența unor diferențe generaționale: 61% dintre cei sub 35 de ani se gândesc la echilibrul lor mental cel puțin destul de des, comparativ cu 42% în rândul celor de peste 50 de ani.

sanatate mintala 1

„Aceste diferențe demografice sunt mai puțin pronunțate când vine vorba de frecvența cu care oamenii se gândesc la sănătatea lor fizică. Brazilienii, sud-africanii si columbienii sunt mai preocupați de sănătatea lor mintală, spre deosebire de chinezi, sud-coreeni, ruși, nemți, olandezi, francezi și suedezi, care nu se gândesc atât de des la acest aspect”, se arată într-un comunicat Ipsos.

Potrivit studiului, în medie, opt din zece oameni (79%) spun că sănătatea lor fizică și cea mintală sunt la fel de importante pentru ei.

Peste această medie se situează maghiarii (90%), mexicanii (88%), columbienii (86%), peruanii (86%) și chilienii (86%)

„Surprinzător, în rândul celor care spun că una este mai importantă decât cealaltă, mai mulți oameni aleg sănătatea mintală (12%) decât pe cea fizică (6%). Țările cu cea mai mare proporție a oamenilor care acordă mai multă importanță sănătății mintale sunt: Arabia Saudită (26%), India (24%), Suedia (20%), Turcia (18%) și Brazilia (16%)”, se mai arată în comunicat.

De cealaltă parte, țările care spun că este mai importantă sănătatea fizică sunt Arabia Saudită (14%), India (13%), precum și Japonia (10%), China (10%) și Australia (10%). Remarcăm faptul că în Arabia Saudită și în India se înregistrează o proporție mai scăzută a celor care acordă o importanță egală trupului și minții.

Cum tratează sistemele de sănătate corpul și mintea

În ciuda acordului larg răspândit că sănătatea fizică și cea mintală sunt la fel de importante pentru starea generală de bine, oamenii sunt mult mai puțin înclinați să creadă că sistemele de sănătate din țările lor le tratează în mod egal: 35% este media globală a celor care spun că acest lucru este adevărat, mai mare în Malaezia (60%), China (54%), Japonia (47%), Mexic (45%).

Pe de altă parte, 42% cred că sănătății fizice i se acordă o importanță mai mare. Această proporție este chiar mai mare în țări precum Marea Britanie (60%), Statele Unite (55%), Brazilia (55%), Africa de Sud (54%), Suedia (54%).

Doar 9% cred că sănătatea mintală este considerată mai importantă decât cea fizică.

sanatate mintala 2

„Aceste cifre subliniază o discrepanță între modul în care publicul își percepe propria sănătate și felul în care aceasta este tratată de către sistemele de sănătate din țările lor: doar 6% spun că sănătatea lor fizică este mai importantă decât cea mintală, însă 42% cred că i se acordă o importanță mai mare”, potrivit studiului.

Sănătatea mintală, preocupare globală

Media globală (31%) în rândul cetățenilor celor 30 de țări analizate arată că sănătatea mintală este a treia cea mai importantă problemă de sănătate, cu doar 3 puncte procentuale mai puțin decât cifra înregistrată pentru cancer.

Preocuparea de sănătate cea mai importantă în 2021 este coronavirusul (70%), menținând tendința înregistrată anul trecut, când a fost pentru prima dată introdusă în studiu.

Sănătatea mintală este principala problemă menționată în țări precum Suedia (63%) sau Chile (59%), urmate de Australia (47%), Canada (43%), Columbia (41%), Singapore (40%), Brazilia (40%) și Marea Britanie (40%). Cel mai puțin preocupați par a fi japonezii (9%), mexicanii (11%), francezii (12%) și saudiții (14%).

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în rândul a 21.513 respondenți, în perioada 20 august-3 septembrie 2021, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 18-74 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe