Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Risc mai crescut de tromboză cu vaccinul AstraZeneca

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 28 octombrie 2022, ora 10:16

Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după vaccinul împotriva COVID de la AstraZeneca decât după cel de la Pfizer-BioNTech, deşi rămân foarte rare, se arată într-un studiu publicat joi.

Astrazeneca

„După o primă doză (de vaccin AstraZeneca), se observă un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie prin comparaţie cu o primă doză (de vaccin Pfizer-BioNTech)”, rezumă un studiu pe scară largă, publicat în British Medical Journal (BMJ), scrie Agerpres.

Citește și: Vaccinare: proteina FP4 ar fi vinovată pentru tulburările de coagulare

Trombocitopenia este o formă de tromboză, adică formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale.

După lansarea campaniilor de vaccinare anti-COVID la începutul anului 2021, s-a suspectat rapid o legătură între vaccinurile cu vector viral – AstraZeneca şi Johnson & Johnson – şi apariţia acestor afecţiuni sangvine.

Studiul BMJ, bazat pe date medicale de la milioane de pacienţi din mai multe ţări europene şi din Statele Unite, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul AstraZeneca, chiar dacă frecvenţa lor rămâne foarte scăzută: 862 de cazuri la peste un milion de vaccinări.

Riscul pare crescut după prima doză. După a doua doză, nu există nicio diferenţă între vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech.

În ceea ce priveşte vaccinul Johnson & Johnson, datele sugerează mai degrabă un risc crescut, dar nu într-un mod suficient de clar pentru ca oamenii de ştiinţă să tragă o concluzie fermă.

„Aceste riscuri ar trebui luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare şi în dezvoltarea de viitoare vaccinuri”, conchide studiul.

Etichete: vaccinurile AstraZeneca trombocitopenia vaccin impotriva COVID tromboza

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.