Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu recent: coronavirusul ar implica transmiterea pe cale fecală

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 11 februarie 2020, ora 09:27

Experții spun că diareea ar putea o cale secundară de transmitere pentru noul coronavirus.

Aceasta este concluzia oamenilor de știință, după publicarea celui mai recent studiu care a raportat date referitoare la pacienți cu simptome la nivel abdominal și cu scaune moi.

coronavirus cale transmitere

Până acum se credea că principala cale de transmitere erau picăturile de salivă purtătoare de virus, de la tusea persoanelor infectate.

14 din 138 de pacienți, adică 10%, dintr-un spital din Wuhan, care au fost studiați în cadrul acestei cercetări (publicate în JAMA sau Journal of the American Medical Association) au prezentat inițial diaree și greață cu una sau două zile înainte de a dezvolta febră și dificultăți în respirație, scrie medicalxpress.com.

Potrivit sursei citate, primul pacient din SUA diagnosticat cu noul coronavirus 2019-nCoV a avut și el probleme la nivelul tranzitului intestinal (scaune moi) preț de două zile, iar virusul a fost ulterior detectat în fecalele lui. Au existat astfel de cazuri în China documentate în revista Lancet.

Posibilitatea ca acest coronavirus să aibă cale de transmitere fecală nu este în totalitate surprinzătoare, mai scrie presa străină, având în vedere că nou virus face parte din aceeași familie ca SARS. „Este important să reținem că 2019-nCoV a fost raportat în altă parte în fecalele pacienților cu simptome abdominale atipice, în mod similar cu SARS (...), sugerând că ruta de transmitere fecală”, a declarat William Keevil, profesor la  University of Southampton.

Un alt expert, Jiayu Liao, bioinginer la University of California, Riverside, explică faptul că „Virusul 2019-nCoV care a fost găsit în scaunul pacienților ar putea fi transmis pe cale fecală”. Cu toate acestea, el adaugă că „încă nu cunoaștem cât de mult timp poate virusul să supraviețuiască în afara organismului – HIV poate supraviețui în mare doar 30 de minute în afara corpului – și la ce variații de temperatură este sensibil 2019-nCoV”.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 

Sursa foto: unsplash.com

Etichete: decese coronavirus cazuri coronavirus noul coronavirus coronavirus din China infectii coronavirus coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.