Newsflash
Internaționale

Studiu Pfizer: vaccinul funcționează împotriva variantelor noi ale virusului SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - ian. 8 2021
Studiu Pfizer: vaccinul funcționează împotriva variantelor noi ale virusului SARS-CoV-2

O cercetare nouă sugerează că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer poate proteja împotriva mutațiilor depistate în două variante extrem de contagioase ale coronavirusului, care au apărut în Marea Britanie și în Africa de Sud.

Potrivit The Associated Press, ambele variante ale coronavirusului au în comun aceeași mutație, numită N501Y, care este o ușoară alterare a unui loc de pe proteina spike care învelește virusul. Se crede că această modificare este motivul pentru care noile variante se pot transmite atât de ușor.

vaccin studiu pfizer variante noi virus sars-cov-2

Compania Pfizer a făcut echipă cu cercetătorii de la  University of Texas Medical Branch din Galveston pentru testele de laborator, pentru a vedea dacă mutația a afectat capacitatea vaccinului de a recunoaște proteina spike a virusului și de a lupta contra acesteia.

Oamenii de știință au folosit mostre de sânge de la 20 de persoane care au primit vaccinul anti-COVID-19, făcut de compania Pfizer și de partenerul său BioNTech, în timpul unui studiu amplu în acest sens. Anticorpii de la persoanele care au fost vaccinare au îndepărtat cu succes virusul în studiile de laborator, potrivit studiului care a fost postat recent de cercetători pe un site.

Acest studiu este preliminar și încă nu a fost revizuit de experți. Dar „are un rezultat foarte liniștitor cum că cel puțin această mutație, care este una care ne îngrijorează foarte mult, nu pare să fie o problemă” pentru vaccin, a declarat dr. Philip Dormitzer, chief scientific officer al companiei Pfizer.

Cercetătorii britanici au declarat recent că varianta depistată în Marea Britanie (și care a devenit tipul dominant de SARS-CoV-2 în unele părți ale Angliei) pare încă să fie susceptibilă la vaccinuri. Această variantă cu mutații a fost descoperită și în SUA și în multe alte țări, potrivit sursei citate. Dar varianta de SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud are o mutație în plus, care ridică semne de întrebare pentru oamenii de știință, o mutație numită E484K.

Studiul de la Pfizer a descoperit că vaccinul pare să funcționeze în cazul a încă 15 posibile mutații ale virusului, dar E484K nu se află printre cele testate. Dr. Philip Dormitzer a declarat că este următoarea pe lista celor ce vor fi studiate.


Notă autor:

Credit foto: Alexandra_Koch de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe