Newsflash
Internaționale

Studiu: Facebook ar putea fi de vină pentru depresia studenților

de Florentina Ionescu - nov. 1 2022
Studiu: Facebook ar putea fi de vină pentru depresia studenților

Cercetătorii de peste hotare și-au propus să afle dacă utilizarea platformei Facebook ar fi de vină pentru declanșarea depresiei în rândul studenților.

Un studiu academic condus de cercetătorii din Israel a scos la iveală noi dovezi cum că platforma de social media Facebook are un impact negativ asupra sănătății mintale a studenților de la facultăți, scrie The Jerusalem Post.

Facebook, platforma de social media care a debutat în 2004 și care este folosită zilnic de două miliarde de oameni din întreaga lume, are un impact negativ serios asupra sănătății psihologice a studenților de la diverse facultăți.

Acest lucru a fost dovedit în comparație cu sănătatea mintală a studenților de la universitățile și colegiilor din SUA care au avut acces la Facebook și cea a studenților care nu au avut acces la platformă, arată publicația menționată. 

studiu facebook depresie
Fotografie de la Nothing Ahead: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lupa-logo-sigla-ecran-8296051/

 

Studiul, care a fost publicat în „American Economic Review” cu titlul „Social Media și Sănătatea Mintală”, a fost deja premiat la ediția de anul acesta a conomic Society European Meeting. Studiul a fost condus de cercetătorii dr. Roee Levy de la TAU’s Berglas School of Economics, de prof. Alexey Makarin de la MIT, și de prof. Luca Braghieri de la Bocconi University din Milano.

În esență, studiul s-a axat pe utilizarea platformei Facebook în primii doi ani și jumătate de la lansare (2004-2006), atunci când rețeaua socială s-a extins gradual în instituțiile academice și încă era posibil să se detecteze impactul ei prin compararea colegiilor/facultăților care aveau acces la platformă cu acele instituții academice care nu aveau acces la ea.

O comparare a rezultatelor a scos la iveală o creștere semnificativă în ce privește numărul de studenți care au raportat că suferă de depresie severă și de anxietate, de la 7% la 20%.

Creșterea ratei depresiei severe în rândul studenților a fost observată de cercetătorii implicați. „În ultimii 15 ani, tendințele în ce privește sănătatea mintală a adolescenților și a adulților tineri din SUA s-au înrăutățit considerabil. De vreme ce această agravare observată în tendințe coincide cu creșterea folosirii social media, a părut a fi plauzibil să speculăm că cele două fenomene ar putea fi corelate”, a spus prof. Luca Braghieri.

Social media și depresia

„Multe studii au descoperit o corelație între utilizarea rețelelor sociale și simptomele variate asociate cu sănătatea mintală. Cu toate acestea, până acum, a fost o provocare să descoperim dacă social media a fost, într-adevăr, cauza unei sănătăți mintale precare. În acest studiu, prin aplicarea unei noi metode de cecetare, noi am putut să stabilim această cauzalitate”, a spus prof. Alexey Makarin de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Sloan School of Management.

De asemenea, cercetătorii au scris în lucrarea lor de cercetare:

„Noi am descoperit că extinderea folosirii Facebook în colegii și facultăți a sporit simptomele unei sănătăți mintale precare, în special ale depresiei. Totodată, am descoperit că printre studenții despre care s-a prezis că ar fi cei mai predispuși la boli mintale, introducerea platformei Facebook a dus la o creștere a utilizării serviciilor de acordare a îngrijirilor în domeniul sănătății mintale”.

Ce au mai aflat cercetătorii? Că după introducerea platformei Facebook, studenții au avut o probabilitate mai mare să se confrunte cu afectarea performanței academice, ca rezultat al sănătății mintale precare. Dovezile suplimentare cu privire la mecanismul rețelei sociale sugerează că rezultatele se datorează faptului că Facebook favorizează și încurajează comparațiile sociale nefavorabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe