Un studiu recent oferă dovezi solide cum că infecția cauzată de virusul SARS-CoV-2 este o infecție sezonieră.
Un studiu nou condus de cercetătorii de la Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) oferă acum dovezi solide cum că infecția COVID-19 este o infecție sezonieră legată de temperaturile scăzute și de umiditate, așa cum este gripa sezonieră.
Rezultatele acestui studiu, publicate în „Nature Computational Science”, susține și ideea unei contribuții semnificative a transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe calea aerului și nebovoia unei schimbări în ceea ce privește măsurile care încurajează „igiena aerului”, scrie medicalxpress.com.
O întrebare esențială pe care și-au pus-o oamenii de știință referitor la SARS-CoV-2 este cea legată de sezonul bolii: este sau nu un virus sezonier, așa cum sunt virusurile gripale? Un prim studiu teoretic a sugerat că climatul nu a fost un factor care să influențeze transmiterea COVID-19. Chiar și așa, unele observații au sugerat că propagarea inițială a COVID-19 în China a avut loc în zone cu umiditate scăzută și cu temperaturi scăzute (între 5 și 11 grade Celsius).
Pentru a găsi un răspuns la întrebarea referitoare la COVID-19 (este sau nu o boală sezonieră), Xavier Rodó, director al programului Climate and Health de la ISGlobal, și colegii săi au analizat asocierea dintre temperatură și umiditate în faza inițială a răspândirii SARS-CoV-2 în 162 de țări de pe cinci continente, înainte ca măsurile de sănătate publică și schimbările de comportament să intre în vigoare.
Rezultatele arată o relație negativă între rata de transmitere și temperatura și umiditatea la scară globală: rate mai mari de transmitere au fost asociate cu temperaturi mai scăzute și cu umiditate redusă.
Echipa a analizat apoi această asociere între climatul zonelor și evoluția bolii de-a lungul timpului. Cercetătorii au folosit o metodă statistică ce a fost special dezvoltată pentru a identifica modele similare de variație la momente diferite din timpul pandemiei. Din nou, au identificat o asociere negativă puternică pentru perioade scurte de timp între boală (numărul de cazuri) și climat (temperatură și umiditate), cu tipare consistente în timpul primului val al pandemiei, celui de-al doilea și al treilea val, la diferite criterii: mondial, pe țări, pe regiuni individuale din țările foarte afectate.
Primul val al pandemiei au pălit pe măsură ce temperatura și umiditatea au crescut, iar valul al doilea a crescut pe măsură ce temperaturile și umiditatea au scăzut, arată sursa citată. Cu toate acestea, acest tipar a fost destrămat în timpul verii, pe toate continentele.
Folosind un model epidemiologic, echipa de cercetători a arătat că includerea temperaturii în rata de transmitere a bolii funcționează mai bine pentru a prezice creșterea și scăderea intensității valurilor pandemiei, în special în privința primului și celui de-al treilea val în Europa.
„În general, rezultatel noastre susțin viziunea că boala COVID-19 este o adevărată infecție sezonieră la temperaturi scăzute, similară cu gripa sezonieră”, a declarat Xavier Rodó.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe