Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: depresia cauzată de pandemie persistă în rândul vârstnicilor

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 26 noiembrie 2021, ora 16:14

Potrivit unui studiu recent, depresia cauzată de pandemia de COVID-19 persistă în cazul adulților vârstnici.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra sănătății mintale a persoanelor vârstnice care trăiesc în comunitate, scrie medicalxpress.com, iar cei care sunt singuratici au un prognostic mult mai grav, potrivit unei cercetări noi de la Universitatea McMaster. 

pandemie depresie varstnici risc simptome depresive
Fotografie creată de Tima Miroshnichenko, de la Pexels

 

Folosind datele obținute dint-un studiu canadian longitudinal (CLSA - Canadian Longitudinal Study on Aging), o echipă de cercetători a descoperit că 43% dintre adulții cu vârsta de 50 de ani sau peste au înregistrat niveluri moderate sau mari de simptome depresive la începutul pandemiei de COVID-19, iar aceste simptome s-au agravat de-a lungul timpului.

Singurătatea a fost cel mai semnificativ factor predictiv al agravării simptomelor depresive, iar alți factori de stres asociați pandemiei, cum ar fi conflictele din familie, au crescut de asemenea acest risc de simptome depresive, arată sursa citată, care amintește că studiul a fost publicat în „Nature Aging”.

„Pandemia de COVID-19 a avut un impact disproporționat asupra adulților vârstnici, cu grupuri de persoane care erau deja marginalizate și care au simțit un impact negativ și mai mare. Aceia care erau izolați social, având o sănătate mai precară și un status socioeconomic mai scăzut au avut o predispoziție mai mare spre o agravare a depresiei, în comparație cu statusul depresiei lor de dinainte de pandemie”, a declarat profesorul Parminder Raina, principalul investigator din CLSA.

Studiul a mai scos la iveală că femeile au un risc mai mare de a dezvolta simptome depresive în timpul pandemiei, în comparație cu bărbații, iar un număr mai mare de femei a raportat separarea de familie și alți factori care au contribuit la depresie.

În general, adulții vârstnici au avut un risc de două ori mai mare de simptome depresive în timpul pandemiei, comparativ cu perioada pre-pandemică. Dar aceia cu venituri mai scăzute și cu o stare de sănătate mai precară s-au confruntat cu un impact mai mare al depresiei.

Etichete: simptome depresive risc de depresie studiu depresie pandemie covid-19 pandemie covid persoane varstnice varstnic pacienti varstnici varstnici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.