Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: de ce boala COVID-19 este mai mortală la pacienții cu diabet

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 4 octombrie 2021, ora 10:34

Un studiu recent a scos la iveală motivul pentru care COVID-19 este o boală mai fatală pentru anumite persoane cu diabet, în comparație cu altele.

O cercetare nouă, care a fost prezentată la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD - European Association for the Study of Diabetes), a explorat acest subiect: dacă boala COVID-19 este sau nu mai mortală pentru unii pacienți cu diabet, în comparație cu alți pacienți diabetici. 

gripa pacienti

Studiul a descoperit, potrivit medicalxpress.com, că diabetul de tip 2 este asociat cu un risc mai mare de mortalitate în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19 decât la cei cu diabet de tip 1. Combinația dintre vârsta înaintată și o valoare mare a proteinei C reactive a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de deces.

Persoanele mai tinere (sub 70 de ani) cu boală cronică de rinichi, o complicație a diabetului, au avut, de asemenea, un risc mai mare de deces. Indicele de masă corporală, însă, nu a fost legat de rata de supraviețuire.

Informațiile acestea au fost folosite pentru a crea un model simplu care poate fi utilizat pentru a prezice care pacienți se află la un risc mai mare de deces, arată sursa citată.

Studiul, intitulat ACCREDIT, a căutat corelații între o gamă largă de caracteristici clinice și biochimice și riscul de mortalitate în interval de șapte zile de la internarea în spital, în rândul pacienților cu COVID-19 care aveau diabet.

Cei 1.0004 pacienți din șapte spitale din nord-vestul Angliei aveau vârsta medie de 74,1 ani. Majoritatea erau bărbați (60,7%). Indicele de masă corporală a fost, în medie, de 27,6, iar 56,2% dintre pacienți aveau complicații macrovasculare ale diabetului (infarct miocardic sau accident vascular cerebral), iar 49m6% aveau complicații microvasculare (neuropatie sau retinopatie).

Cercetarea a arătat că 7,5% au fost internați în unitățile de terapie intensivă și că 24% au murit în decurs de șapte zile de la internarea în spital. Condițiile socioeconomice scăzute și vârsta înaintată a pacienților studiați pot ajuta la găsirea explicației la întrebarea de ce mortalitatea la șapte zile a fost mai mare decât în alte studii. Totuși, conchid oamenii de știință, sunt necesare studii mai amănunțite pentru a confirma acest lucru.

Analiza a arătat că acei pacienți cu diabet de tip 2 au avut un risc de 2,5 ori mai mare de deces, în decurs de șapte zile de la internare, în comparație cu pacienții cu alte tipuri de diabet.

Etichete: diabet zaharat de tip 1 diabet zaharat de tip 2 diabet zaharat tip 2 diabet zaharat mortalitate covid rata de mortalitate mortalitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.