Newsflash
Internaționale

Studiu: consumul excesiv de carne roșie crește riscul de cancer colorectal

de L. Budin - iun. 25 2021
Studiu: consumul excesiv de carne roșie crește riscul de cancer colorectal

Cercetătorii americani au identificat caracteristicile specifice ale daunelor provocate ADN-ului, în urma unui regim alimentar bogat în carne roșie.

De mai mulți ani, carnea roșie e incriminată în diferite patologii precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul. Un nou studiu, condus de cercetătorii americani de la Institutul de Cancer Dana-Farber a identificat, cu claritate, daunele produse ADN-ului, în urma unei diete în care carnea roșie abundă, arată publicația Top Santé. Cercetarea a fost publicată în revista științifică Cancer Discovery.

carne-roșie

O mutație specifică

Oamenii de știință au secvențiat ADN-ul a 900 de pacienți cu cancer colorectal, deja monitorizați de doctori în cadrul altor studii, și au pus întrebări despre obiceiurile alimentare ale bolnavilor. Rezultatele au arătat că pacienții erau purtători ai unei mutații specifice a ADN-ului. Aceasta era asociată, în mod semnificativ, cu consumul de carne roșie – procesată sau nu - , înaintea declanșării bolii.

Fierul heminic, prezent în carnea neprocesată, dar și nitrații din carnea procesată sunt arătați cu degetul de oamenii de știință.

Fierul heminic este cel care dă culoarea roșie cărnii. În timpul digestiei, e transformat în aldehide specifice, care favorizează mutațiile la nivelul ADN-ului și provoacă moartea celulelor din colon și rect.

Predispoziție genetică

Cercetătorii spun că această descoperire ar putea ajuta doctorii să identifice pacienții care sunt predispuși genetic la mutațiile incriminate, și să le recomande să-și limiteze consumul de carne roșie. Medicii ar putea repera, la timp, pacienții care au început deja să acumuleze acest tip de mutații și i-ar putea identifica pe cei cu risc sporit de a dezvolta cancer sau pe cei care au deja boala în stadiu incipient.

Cercetătorii nu sfătuiesc renunțarea totală la consumul de carne roșie, ci sunt adepții unui consum moderat – sub 150 grame pe zi.

Cercetări similare

Aceasta nu e prima cercetare care pune în evidență efectul nefast al excesului de carne în organism. În 2018, cercetători ai Universității din Leeds, Marea Britanie, au evaluat impactul diferitelor tipuri de carne – roșie și albă - , precum și impactul unei diete vegetariene asupra dezvoltării cancerului de colon la subiecți de sex feminin – peste 32.000 de persoane, monitorizate preț de 17 ani.

Au fost depistate 462 de cazuri de cancer colorectal, un procent mai mare fiind înregistrat la femeile care consumau des carne roșie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe