Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu clinic pentru un vaccin împotriva HIV

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 13 august 2021

Un parteneriat euro-african a anunţat recent începerea studiului de fază I (HIV-CORE 006) pentru testarea unui nou vaccin împotriva HIV. Primii voluntari vaccinaţi au fost în Lusaka, Zambia.

p3Studiul clinic desfășurat de GREAT (Globally Relevant AIDS Vaccine Europe – Africa Trials Partnership) va evalua eficacitatea, siguranţa și imunogenicitatea unui vaccin candidat împotriva HIV, cunoscut ca HIVconsvX.

Acest nou vaccin cuprinde trei imunogeni care au drept ţintă regiuni vulnerabile din cadrul majorităţii variantelor virusului. Majoritatea vaccinurilor împotriva HIV care au fost testate până acum funcţionau prin stimularea inducerii apariţiei anticorpilor secretaţi de limfocitele B.

Însă, HIVconsvX stimulează limfocitele T cu scopul de a ţinti zonele vulnerabile ale virusului. Studii anterioare care au utilizat o altă versiune a HIVconsvX au arătat că cele mai vulnerabile regiuni ale virusului, neglijate de sistemul imun în cursul infecţiei naturale, determină răspunsuri imune
importante.

Este un vaccin de tip „mozaic”, care are drept ţinte multiple variante ale HIV-1, astfel putând funcţiona pentru mai multe variante în diferite regiuni geografice. Variabilitatea importantă a HIV-1 este una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui vaccin eficient împotriva HIV, a explicat prof. dr. Tomas Hanke, profesor de imunologie și vaccinologie la Universitatea din Oxford.

În cadrul cercetării vor fi implicate centre pentru cercetare clinică din Uganda, Kenya și Zambia. Studiul va fi sponsorizat de GREAT, susţinut de Parteneriatul pentru Studii Clinice în ţările aflate în curs de dezvoltare (EDCTP) și cofinanţat de IAVI (International AIDS Vaccine Initiative) și Universitatea Oxford.

Cercetătorii speră că vor putea raporta primele rezultate ale studiului la sfârșitul anului 2022.

https://www.iavi.org/news-resources/features/europe-africa-research-partnership-launches-hiv-vaccine-clinical-trial-in-three-african-countries
https://www.ox.ac.uk/news/2021-08-03-african-trial-novel-hiv-vaccine-candidate

Etichete: vaccin hiv studiu hiv HIVconsvX

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.