Newsflash
Internaționale

Studiu: cancerul progresează mai lent la pacienţii care fac mişcare

de L. Budin - oct. 7 2021
Studiu: cancerul progresează mai lent la pacienţii care fac mişcare

Exerciţiile fizice pot să suprime dezvoltarea tumorilor la pacienții cu cancer, arată un studiu al Universității Edith Cowan (ECU) din Australia.

Contracțiile musculaturii scheletice duc la elibererea unor substanțe specifice, numite miokine, cu rol important în răspunsul imunitar. Cercetătorii ECU au constatat că miokinele, secretate în urma exercițiilor fizice regulate, pot să suprime dezvoltarea tumorilor şi chiar să contribuie la combaterea activă a celulelor canceroase, relatează Science Daily, preluat de Agerpres.

batran-miscare

Exerciții pentru pacienți

În cadrul unui studiu clinic, pacienţi obezi, diagnosticaţi cu cancer de prostată, au urmat un program de exerciţii preț de 12 săptămâni. Li s-au recolatat probe de sânge, înainte şi după programul de exerciții. Cercetătorii au aplicat apoi probele direct pe celulele vii de cancer de prostată.

Profesorul Robert Newton, supervizorul proiectului, a declarat că rezultatele ajută la înţelegerea motivului pentru care cancerul progresează mai lent la pacienţii care fac mişcare. Nivelul de miokine anticancer al pacienţilor a crescut în cele trei luni de antrenament, a adăugat el.

După ce le-am recoltat probe de sânge înainte şi după exerciţii şi le-am plasat peste celulele vii de cancer de prostată am observat o suprimare semnificativă a creşterii acestor celule, în probele de sânge post-antrenament. Acesta este un indicator destul de substanţial, conform căruia exerciţiile de durată creează un mediu de supresie a cancerului în organism”, a precizat cercetătorul.

Semnal de atac

Conducătorul studiului, Jin-Soo Kim, a spus că, în timp ce miokinele ar putea semnala celulelor canceroase să se crească mai lent sau să înceteze să se dezvolte, ele nu au reuşit să distrugă aceste celule. Cu toate acestea, a precizat Jin-Soo Kim, miokinele pot fi asociate cu alte celule din sânge pentru a combate în mod activ cancerul.

Miokinele în sine nu semnalizează celulelor să moară. Însă, ele semnalează celulelor noastre imune - celulele T - să atace şi să distrugă celulele canceroase”, a explicat cercetătorul.

Un impact mai larg

Exerciţiile fizice vin în completarea altor tratamente pentru cancerul de prostată, cum ar fi terapia de deprivare androgenică, prescrisă în mod obişnuit, dar care poate duce la reducerea semnificativă a masei musculare, explică profesorul Robert Newton. Toţi participanţii la studiu fuseseră supuşi acestui tip de terapie şi erau supraponderali, programul de antrenament vizând menţinerea masei musculare şi scăderea cantităţii de ţesut adipos.

Studiul s-a axat pe cancerul de prostată, însă aceste constatări ar putea avea un impact mai larg.

Credem că acest mecanism se aplică tuturor tipurilor de cancer”, a spus profesorul Robert Newton.

ECU mai are în curs o cercetare, în care pacienţii cu cancer de prostată în stadiu avansat sunt supuşi unui program de exerciţii fizice de şase luni. Datele preliminare sunt încurajatoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe