Newsflash
Internaționale

Studiu britanic: Persoanele vaccinate pot transmite uşor acasă varianta Delta

de Dorina Novac - nov. 1 2021
Studiu britanic: Persoanele vaccinate pot transmite uşor acasă varianta Delta

Persoanele vaccinate anti-COVID pot transmite cu uşurinţă varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă un studiu britanic publicat de revista The Lancet.

Studiul a fost efectuat de Imperial College London și arată cum varianta Delta se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate.

studiu bitanic

Cercetătorii au subliniat că rezultatele studiului nu slăbesc argumentul că vaccinarea anti-COVID este cea mai bună modalitate de a diminua riscul unei forme severe de boală, și au mai precizat că sunt necesare dozele booster ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului, scrie Agerpres.

O altă concluzie a studiului este că la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede, dar încărcătura lor virală este similară cu cea a nevaccinaţilor.

„Prin prelevarea repetată şi frecventă de probe de la contacţii unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în propriul cămin, inclusiv celor vaccinaţi”, a spus Anika Singanayagam, coautor al studiului.

Concluziile studiului oferă o explicaţie importantă asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării.

În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.

„Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel”, transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe