Newsflash
Internaționale

Studiu britanic: medicii supraestimează amploarea beneficiilor și pericolelor tratamentelor

de Florentina Ionescu - mar. 5 2020
Studiu britanic: medicii supraestimează amploarea beneficiilor și pericolelor tratamentelor

Potrivit unui sondaj făcut de cercetătorii de la Universitatea Oxford, medicii care practică medicina generală, din UK, tind să supraaprecieze beneficiul sau pericolul asociat cu prescrierea medicamentelor pentru afecțiunile cronice. Acest lucru înseamnă că medicii se bazează pe înțelegerea la modul general și mai puțin pe cunoașterea precisă a efectelor tratamentelor.

Când oamenii de știință au aplicat acest sondaj, pentru a descoperi nivelul cunoștințelor al medicilor specialiști în medicină generală, referitor la valorile riscului asociat cu tratamentele prescrise pentru zece boli cronice, majoritatea respondenților (87,7%) au supraestimat gradul în care un pacient și-ar putea reduce riscul de agravare a acelei patologii sau de a dezvolta un efect advers, scrie medicalxpress.com.

Această cercetare britanică are rezultate similare cu cele pe care le-au avut alte studii efectuate în diferite țări, studii care au implicat alți medici, inclusiv specialiști.

medic-medicina-generala-studiu

Efectul aspirinei, pus sub semnul întrebării

La acest chestionar au răspuns 443 de medici (din medicina generală), iar întrebările se refereau la efectele tratamentului pentru afecțiuni precum osteoporoza, diabetul și fibrilația atrială.

În chestionar, de exemplu, la o întrebare, medicul generalist era pus să estimeze efectul aspirinei pe durata a 5 ani, după un atac/accident ischemic tranzitoriu (numit uneori și mini-AVC), întrebându-l pe medic atât despre riscul redus de a dezvolta un AVC, cât și despre riscul crescut ca pacientul să se confrunte cu majore sângerări gastrointestinale, ca efect advers al tratamentului cu aspirină.

Sondajul a arătat că doar o cincime (23,3%) dintre medicii generaliști au dat răspunsurile corecte, iar marja de eroare a fost de 3%.

„Nu se așteaptă nimeni ca noi să deținem cunoștințele ca o enciclopedie, dar chestionarul nostru a arătat că registrul de estimări al medicilor generaliști în ceea ce privește beneficiile și pericolele tratamentului este extrem de variat și cel mai adesea inexact”, a declarat autorul care a condus acest studiu, dr. Julian Treadwell, de la Oxford University.

Tot el spune că nu este vina medicilor generaliști pentru că nu sunt la curent.

„Este un eșec la nivel de sistem în modul în care primim informația la zi referitoare la tratamente. Acest tip de informație detaliată nu ne este disponibil prin intermediul ghidurilor clinice. Sunt atât de multe cercetări care apar, este imposibil pentru profesioniștii din mediul sănătății din întreaga lume să citească lucrările originale de cercetare pentru a extrage din ele cifrele și datele de care au nevoie”, a declarat dr. Julian Treadwell.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe