Newsflash
Internaționale

Studiu: asocierea cu osteoporoza depinde de doza de statine

de Florentina Ionescu - oct. 2 2019
Studiu: asocierea cu osteoporoza depinde de doza de statine

O nouă cercetare sugerează că există o asociere între folosirea statinelor și riscul de a primi un diagnostic de osteoporoză. Cercetătorii propun și teoria potrivit căreia natura aceste asocieri depinde de doza de statine.

Un studiu din Annals of the Rheumatic Diseases” a investigat aproape toată populația Austriei, scrie Medical News Today. Cercetătorii au analizat datele de la începutul anului 2–6 până la finalul lui 2007, în total fiind colectate informații de la 7,9 milioane de persoane.

S-au comparat ratele diagnosticului de osteoporoză la acei pacienți care urmau un tratament cu statine cu cele ale persoanelor care nu au luat niciodată această clasă de medicamente. Oamenii de știință au analizat și efectul diferitelor doze de statine, cum ar fi: lovastatina, pravastatina, rosuvastatina și simvastatina.

Comparația din acest studiu a scos la iveală rate mai scăzute ale diagnosticului de osteoporoză în rândul persoanelor care foloseau o doză mică de statine și rate mai mare în cazul pacienților care luau doze mai mari.

Cercetătorii au definit o doză mică de statine ca fiind de până la 10 mg pe zi. În grupul pacienților care foloseau doze mai mici, s-au observat mai puține cazuri de osteoporoză decât se așteptau oamenii de știință. La doze de peste 20 mg, însă, lucrurile s-au schimbat. Cercetătorii au descoperit mai multe cazuri de osteoporoză la pacienții tratați cu aceste statine.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe