Newsflash
Internaționale

Studiu: 21 de medicamente existente ar putea trata COVID-19

de Florentina Ionescu - iul. 27 2020
Studiu: 21 de medicamente existente ar putea trata COVID-19

Mai multe medicamente, spun oamenii de știință, îmbunătățesc activitatea remdesivirului, un tratament standard folosit în prezent pentru pacienții cu COVID-19.

Un studiu publicat recent în „Nature” în care autori sunt mai mulți oameni de știință din întreaga lume, conduși de Sumit Chanda, profesor la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, a identificat 21 de medicamente existente care stopează replicarea virusului SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19, scrie www.sciencedaily.com.

medicamente covid-19

Mai exact, oamenii de știință au analizat una dintre cele mai mari colecții din lume de medicamente cunoscute pentru faptul că pot bloca replicarea virusului SARS-CoV-2. Ei au raportat 100 de molecule cu activitate antivirală confirmată în testele de laborator, mai scrie sursa citată.

Dintre cele 100 de molecule, 21 de medicamente – după cum au determinat oamenii de știință – au fost eficiente în concentrații care ar putea fi administrate în siguranță pacienților. Mai mult, s-a descoperit că patru dintre acești compuși funcționează în sinergie cu remdesivir, un tratament standard pentru îngrijirea actuală a pacienților cu COVID-19.

„Remdesivirul s-a dovedit a avea succes în scurtarea perioadei de recuperare pentru pacienții din spital, însă medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții la care este administrat. Acest lucru nu este suficient. Pe măsură ce ratele de infecție continuă să crească în America și în lume, rămâne o urgență găsirea unor medicamente eficiente, deja disponibile și necostisitoare care să poată completa folosirea remdesivirului”, a declarat profesorul Sumit Chanda.

Totodată, spune profesorul, este o nevoie urgentă și de a descoperi medicamente care să poată fi administrate profilactic sau la primul semn al infecției cu SARS-CoV-2, în ambulatoriu.

Dintre cele 21 de medicamente care au fost eficiente în ceea ce privește blocarea replicării virale, oamenii de știință au descoperit că:

  • 13 medicamente au fost incluse anterior în studii clinice pentru alte indicații și că sunt eficiente la concentrații sau doze care ar putea fi administrate în siguranță la pacienții cu COVID-19.
  • Două molecule sunt deja aprobate de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA): astemizolul (alergii) și clofazimina (lepră), iar remdesivirul a primit deja autorizație pentru utilizarea de urgență (Emergency Use Authorization) din partea FDA pentru COVID-19.
  • Patru medicamente au acționat în același sens cu remdesivir, printre care se află tetrandrina, un medicament anti malarie care a ajuns în studiile clinice de fază 3.

Acest studiu, explică profesorul Sumit Chanda, extinde posibilele opțiuni terapeutice pentru pacienții cu COVID-19, mai ales pentru că multe dintre aceste molecule au deja date referitoare la utilizarea în siguranță la oameni. Astfel, spune Sumit Chanda, „Acest raport oferă comunității științifice un arsenal mult mai mare de potențiale arme care ar putea să ajute la depășirea pandemiei”.

Ce se întâmplă în prezent

Cercetătorii testează toți cei 21 de compuși pe mici modele de animale și pe „mini plămâni”, care mimează țesuturile umane. Dacă aceste studii arată rezultate favorabile, echipa de oameni de știință va aborda FDA pentru a discuta despre o evaluare în studiile clinice ale acestor medicamente, ca tratamente pentru COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe