Newsflash
Internaționale

Studiile COVID-19 - Atenție la interpretare!

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 10 2020
Studiile COVID-19 - Atenție la interpretare!

Pe durata pandemiei de COVID-19 au fost publicate numeroase lucrări știinţifice în jurnalele medicale, în speranţa elucidării enigmei ce înconjoară infecţia cu SARS-CoV-2. Totuși, o parte dintre acestea s-au dovedit a fi înșelătoare, fiind necesară chiar retragerea lor.

Doctorul Stephen A. Cannistra și colegii săi au publicat un articol în Journal of Clinical Oncology (JCO), în care atrag atenţia cu privire la studiile controversate recent publicate pe tema COVID-19. „Jurnalele medicale se confruntă cu o situaţie fără precedent, care ne va testa capacitatea de aderenţă la principiile știinţei calitative și a raportărilor responsabile”, a declarat specialistul de la Beth Israel Deaconess Medical Center și Harvard Medical School, din Boston, citat de Medscape Medical News.

Articolul publicat în JCO face referire în special la două dintre studiile care au stârnit controverse în lumea medicală, respectiv „Cancer Patients in SARS-CoV-2 Infection: a Nationwide Analysis in China”, publicat în luna februarie în Lancet Oncology, și „SARS-CoV-2 Transmission in Patients With Cancer at a Tertiary Care Hospital in Wuhan, China”, publicat în luna martie în JAMA Oncology. Deși sunt apreciate „eforturile eroice ale autorilor pentru îngrijirea pacienţilor în timp ce au colectat datele pe care le-au împărtășit lumii întregi”, dr. Cannistra avertizează că aceste date nu sunt definitive, ele reprezentând încercări timpurii de a evalua impactul COVID-19 asupra capacităţii medicilor de a le oferi îngrijiri de înaltă calitate pacienţilor oncologici.

Probleme identificate

Unul dintre studiile criticate a inclus o cohortă de 1.590 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Dintre aceștia, numai 18 asociau și o afecţiune oncologică (1%). Autorii acelui studiu au remarcat existenţa mai multor complicaţii ale pacienţilor oncologici infectaţi cu SARS-CoV-2, comparativ cu cei fără cancer.

Evaluarea susceptibilităţii la infecţia cu noul coronavirus și a complicaţiilor asociate este „limitată de numărul redus de pacienţi oncologici incluși în studiu, de tipurile heterogene de cancer și de faptul că pacienţii oncologici internaţi reprezintă deja un grup cu risc crescut”, susţin dr. Cannistra și colegii săi.

Cel de-al doilea studiu a inclus 1.524 de pacienţi cu cancer, internaţi în perioada 30 decembrie 2019-13 februarie 2020. Dintre ei, numai 12 au fost diagnosticaţi cu afecţiunea COVID-19 (0,79%), în comparaţie cu 0,37% aliniere la stânga indivizii diagnosticaţi cu COVID-19 în populaţia generală, în Wuhan, în aceeași perioadă. „Nu putem evalua dintr-o astfel de analiză dacă datele reprezintă un risc crescut de infecţie cu SARS-CoV-2 la pacienţii cu cancer sau dacă selecţia a fost subiectivă. (...) Astfel de limitări pun în dificultate posibilitatea de a genera concluzii ferme cu privire la riscul de infecţie în aceste situaţii”, avertizează dr. Cannistra și colegii săi. Potrivit acestora, astfel de articole cu referire la impactul COVID-19 asupra domeniului oncologic ar putea afecta semnificativ abilitatea de a furniza continuitatea îngrijirilor medicale specifice.

Numeroși pacienţi au ales să întrerupă tratamentul oncologic, temându-se de infecţia cu SARS-CoV-2. „Există pacienţi cu cancere potenţial curabile, care necesită implementarea promptă a intervenţiilor chirurgicale, a chimioterapiei sau a radioterapiei, care, din păcate, au concluzionat că riscul de a contracta COVID-19 ar putea depăși beneficiile tratamentului oncologic. (...) Comunitatea oncologică încearcă să echilibreze atent teama de COVID-19 în faţa consecinţelor dezastruoase ale nerespectării tratamentului cancerului la momentul oportun”, au declarat autorii studiului publicat în JCO.


Notă autor:

Bibliografie
1. Kate Johnson.Rushed COVID-19 Papers: ‚Interpret With Caution,’Says JCO-Medscape-Joule 01,2020.
2. Stephen A. Cannistra, MD - DF/HCC. (2015, June 08). Retrieved July 04, 2020, from https://www.dfhcc.harvard.edu/insider/member-detail/member/stephen-a-cannistra-md/
3. Jing Yu, MD. “SARS-CoV-2 Transmission in Patients With Cancer.” JAMA Oncology, 25 Mar. 2020, jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2763673.
4. Liang W;Guan W;Chen R;Wang W;Li J;Xu K;Li C;Ai Q;Lu W;Liang H;Li S;He J;. (n.d.). Cancer Patients in SARS-CoV-2 Infection: A Nationwide Analysis in China. Retrieved July 04, 2020, from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32066541/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe