Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Strategie UE anti-pandemie: accelerarea vaccinării copiilor și noi antivirale

Viața Medicală
L. Budin joi, 28 aprilie 2022, ora 11:18

Accelerarea vaccinării anti-COVID a copiilor și dezvoltarea de noi antivirale sunt obiectivele din strategia UE, pentru faza post-urgență a pandemiei.

Uniunea Europeană a intrat într-o nouă fază a pandemiei, în care testarea şi raportarea în masă a cazurilor pozitive nu mai sunt necesare, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, citată de Reuters și Agerpres.

steag-ue

Însă noi creşteri ale numărului de cazuri de COVID-19 sunt încă posibile, în contextul în care virusul SARS-CoV-2 va continua să dezvolte mutaţii şi, din acest motiv, ţările UE trebuie să dispună de planuri care să le permită să revină rapid la starea de urgenţă sanitară. Ele ar trebui, de asemenea, să accelereze vaccinările, a adăugat comisarul european. 

Citiți și: Statele membre UE, îndemnate să intensifice pregătirile în pandemie 

Într-un document care prezintă strategia UE pentru faza post-urgenţă a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele europene să continue să depună eforturi pentru imunizarea persoanelor încă nevaccinate, în special a copiilor, înainte de începerea noului an şcolar.

Vaccinările se află sub pragul de 15% la copiii europeni cu vârste între 5 şi 9 ani, cea mai mică grupă de vârstă pentru care vaccinurile anti-COVID-19 au fost autorizate în Europa. Spre comparaţie, peste 70% din adolescenţii europeni din grupa de vârstă 15-17 ani sunt deja vaccinaţi împotriva coronavirusului.

Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unor noi medicamente împotriva COVID-19, în special a unor antivirale, care sunt mai uşor de depozitat şi de administrat.

UE „va explora posibilitatea de a sprijini proiecte ce vizează dezvoltarea de antivirale”, a precizat Comisia Europeană.

Pastilele antivirale dezvoltate împotriva COVID-19 de grupurile farmaceutice Pfizer şi Merck sunt deja autorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană. Administrarea lor a fost până acum limitată din mai multe motive, cum ar fi scăderea în intensitate a pandemiei, preţurile ridicate ale acestor medicamente şi proceduri naţionale destul de complicate privind prescrierea.

Executivul Uniunii Europene a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unei noi generaţii de vaccinuri anti-COVID, care să ofere o protecţie mai robustă şi mai îndelungată împotriva infecţiei provocate de SARS-CoV-2 şi a transmiterii sale.

Un vaccin împotriva mai multor variante de COVID ar putea apărea în acest an

Italia: vaccinurile au redus la jumătate numărul deceselor COVID

Etichete: comisia europeana strategie anti-pandemie accelerare vaccinare copii noi antivirale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC