Newsflash
Internaționale

Stimulente asiatice la vaccinare: pui, vaci, apartamente de lux

de L. Budin - iun. 16 2021
Stimulente asiatice la vaccinare: pui, vaci, apartamente de lux

Pui, vaci, concedii plătite, un apartament de peste un milion de dolari - acestea sunt premiile tombolelor organizate din Thailanda până-n Hong Kong, pentru cei care s-au vaccinat anti-COVID-19.

În districtul Mae Chaem din nordul Thailandei, unde majoritatea locuitorilor sunt crescători de vite, autorităţile au lansat luna aceasta o tombolă, la care premiul cel mare este o vacă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

vaccinare-indonezia

Acțiuni încurajatoare

Tombola a avut succes în râdul populației: a convins mai mult de jumătate din cei 1.400 de locuitori din district, mulţi vârstnici şi cu grad mare de risc, să vină la vaccinare. Cifre încurajatoare, având în vedere că alte 27 de vaci așteaptă să fie câștigate.

Din 66 de milioane de locuitori ai Thailandei, numai 4,76 milioane au primit cel puţin o doză de ser, arată datele oficiale.

Multe persoane din Asia ezită să se imunizeze, din cauza zvonurilor privind siguranţa şi eficacitatea vaccinului. La acestea se adaugă şi obiecţiile religioase, arată Reuters.

Morcovul și biciul

În Hong Kong, vouchere pentru cumpărături, pentru bilete de avion şi chiar şi un apartament nou, în valoare de 1,4 milioane de dolari, se numără printre stimulentele oferite la tombolă celor care s-au vaccinat.

Unele firme oferă stimulente suplimentare, precum concedii plătite pentru angajații imunizați. În schimb, un club sportiv privat a ales să folosească sancţiunile în locul recompenselor, avertizând-şi personalul să se vaccineze până la finele lunii iunie - în caz contrar, angajații urmând să nu mai beneficieze de bonusuri, promovări şi majorări de salariu.

Ser cu extras din porc

Chiar şi în ţările grav lovite de pandemie, cum este Indonezia, autorităţile au probleme în a calma îngrijorările legate de vaccin. În rândul musulmanilor, care reprezintă peste 85% din populaţia țării, mulţi sunt îngrijoraţi de faptul că vaccinurile n-ar fi halal, adică permise de preceptele religiei islamice. A circulat inclusiv un zvon care dezvăluia că serul conține extras din carne de porc.

Autorităţile au recurs la tombole cu animale, oferind pui vii fiecărui vârstnic care se vaccinează.

Datele publicate de Ministerul Sănătăţii din Indonezia arată că doar 5% din populaţia ţării, adică 8,8 milioane de persoane, este complet vaccinată - cu mult sub ținta de 181,5 milioane de persoane, propusă până la finele anului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe