Newsflash
Internaționale

Statuie a unei femei cu cancer mamar incurabil, dezvelită în fața parlamentului norvegian

de Florentina Ionescu - iun. 21 2022
Statuie a unei femei cu cancer mamar incurabil, dezvelită în fața parlamentului norvegian

Recent, în fața parlamentului din Norvegia a fost dezvelită o statuie – prima de acest gen – a unei femei cu cancer mamar incurabil.

Statuia din bronz a lui Cecilie, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii care are un cancer mamar incurabil, a fost creată pentru a crește gradul de conștientizare asupra unui grup de paciente cu care nu multă lume este familiarizată, scrie news.cision.com

statuie femeie cu cancer mamar incurabil norvegia
Fotografie de: TANGRYSTAN.
Sursa: news.cision.com/brystkreftforeningen/i/v1-0082-a001c006-220614-r10v-00010149,c3062858

 

„Cancerul mamar este forma de cancer cu cel mai bun prognostic. Prin urmare, accentul se pune în mare parte pe supraviețuire atunci când vorbi despre boală. Cu această statuie, noi sperăm să creștem gradul de conștientizare în ce privește pacientele cu cancer mamar incurabil”, a declarat Ellen Harris Utne, șefa boardului Societății Norvegiene de Cancer Mamar.

În fiecare an, aproape 600 de femei norvegiene mor din cauza cancerului metastatic de sân. Această formă de cancer este incurabilă și există doar medicamente ce prelungesc viața.

Ellen Harris Utne subliniază că accentul pe supraviețuire este esențial atunci când se discută despre cancerul mamar. În același timp, mulți pacienți descoperă că focusul pe „învingerea cancerului” transformă într-un tabu faptul că cineva este diagnosticat cu un cancer mamar incurabil. Când cancerul de sân se răspândește la alte organe, învingerea bolii nu mai este o posibilitate. Cancerul mammar poate fi o luptă în care pacientul poate să „câștige”, dar este totodată o boală în fața căreia nu toate pacientele supraviețuiesc.

De aceea, Societatea Norvegiană de Cancer Mamar vrea să crească gradul de conștientizare în legătură cu pacientele cu cancer de sân incurabil. Prin urmare, în colaborare cu Asociația Sculptorilor Norvegieni, această societate l-a rugat pe Anton Fagerås, unul dintre cei mai cunoscuți sculptori din această țară, să facă o statuie din bronz a lui Cecilie, mamă a trei copii. Ea a fost diagnosticată cu cancer de sân metastatic când avea 42 de ani. Statuia reprezintă un dar din partea unui partener privat pentru Societatea Norvegiană de Cancer Mamar.

Statuia a fost dezvelită în piața Eidsvoll, în fața parlamentului norvegian, în 20 iunie. Statuia „Cecilie” poate fi văzută în această piață vreme de o săptămână, înainte de a fi mutată într-o locație permanentă, în Spikersuppa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe