Newsflash
Internaționale

Statinele reduc potenţialul cardiotoxic al citostaticelor

de Dr. Diana Andronache - ian. 15 2021
Statinele reduc potenţialul cardiotoxic al citostaticelor

Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă neoplazie întâlnită în rândul femeilor, cu o tendinţă a incidenţei în continuă creștere.

shutterstock_451314490Strategia terapeutică a formelor incipiente de cancer poate include în anumite cazuri administrarea chimioterapicelor din clasa antraciclinelor, uneori în asociere cu un anticorp monoclonal, trastuzumab.

Efectele cardiotoxice ale chimioterapiei cresc morbiditatea și mortalitatea prin afectarea cardiovasculară, determinând apariţia unui spectru larg de afecţiuni, de la disfuncţie contractilă asimptomatică până la un tablou clinic de insuficienţă cardiacă.

Potrivit noilor date, terapia cu statine iniţiată anterior administrării chimioterapiei cu antracicline și/sau trastuzumab poate reduce riscul de cardiotoxicitate. În literatura ştiinţifică oncologică este sugerată ideea că statinele joacă un rol important în strategia anticanceroasă, de prevenţie şi tratament.

Studiul publicat în Journal of American Heart Association* arată că pe o perioadă de urmărire de cinci ani, incidenţa cumulată a spitalizărilor pentru fenomene de decompensare a insuficienţei cardiace a fost mai
mică în grupul pacientelor care primeau un regim de chimioterapie pe bază de antracicline și statină ca pretratament (1,2%), faţă de grupul pacientelor care nu au primit terapie cu statine anterior chimioterapiei (2,9%).

În grupul pacientelor care urmau tratament cu trastuzumab, incidenţa cumulată a fost de 2,7% în cazul pacientelor care aveau iniţiată precoce terapia cu statine și de 3,7% în cazul pacientelor care nu au primit anterior acest tratament. Cele mai utilizate statine au fost rosuvastatina (46%) și atorvastatina (41%).


Notă autor:

*https://www.medscape.com/viewarticle/943695

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe