Newsflash
Internaționale

Sputnik V cucerește Europa chiar dacă nu este autorizat?

de Dorina Novac - mar. 18 2021
Sputnik V cucerește Europa chiar dacă nu este autorizat?

Mai multe țări din Europa folosesc deja vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID, chiar dacă nu este autorizat în UE. După Ungaria și Slovacia, și Grecia recunoaște serul rusesc.

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Rusia părea hotărâtă să câștige cursa pentru dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

Sputnik V
Sursă imagine: ria.ru

Astfel, în august 2020, Ministerul Sănătății din Rusia a anunțat că a înregistrat primul vaccin pentru coronavirus din lume – Sputnik V, dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya din Moscova, împreună cu Fondul de investiții directe din Rusia, potrivit RIANovosti.

La începutul lunii septembrie 2020, șeful Fondului, Kirill Dmitriev, spunea că instituția pe care o conduce a primit cereri din peste 20 de țări pentru achiziționarea unui miliard de doze de vaccin intern împotriva coronavirusului.

Chiar dacă Comisia Europeană a autorizat mai multe vaccinuri produse în Europa, Ungaria și Slovacia au început să utilizeze vaccinul rusesc Sputnik V.

La începutul lunii martie 2021, Fondul de investiții directe din Rusia a anunțat că a încheiat acorduri de producţie a vaccinului cu Italia, Spania, Franţa şi Germania.

Astfel, din luna iulie, vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs la o fabrică elvețiană Adienne Pharma & Biotech din Lombardia, Italia, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) „refuză” autorizarea utilizării în UE, scrie Euronews.

Potrivit sursei citate, zece milioane de doze urmează să fie produse în perioada 1 iulie – 1 ianuarie 2022.

Ministrul Turismului din Grecia, Haris Theocharis a precizat recent, într-un interviu pentru RIANovosti, că vaccinarea nu este obligatorie pentru turiști, dar îi va salva de o serie de fromalități. El a mai menționat că Grecia recunoaște vaccinul Sputnik V.

„Ne dorim cu adevărat frații noștri din Rusia să ne poată vizita țara. Recunoaștem Sputnik V  mai devreme decât o face Europa. Suntem hotărâți să ne deschidem complet granițele începând cu 14 mai”, a spus acesta.

Potrivit Le Figaro, autoritățile ruse au solicitat, în ianuarie, înregistrarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană. La începutul lunii martie Agenția Europeană a Medicamentului a început examinarea vaccinului Sputnik V, în vederea autorizării.

Însă, foarte recent, preşedinta consiliului de administraţie al agenției, Christa Virtumer-Hoche, a declarat presei austriece că vaccinul „se poate compara puțin cu ruleta rusească” și a sfătuit țările membre ale UE să nu-l autorizeze în regim de urgență.

Conform rezultatelor ultimelor cercetări publicate în The Lancet, eficacitatea vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ajunge la aproximativ 92%.

Totodată, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Rusia oferă milioane de doze la nivel mondial, în timp ce „nu progresează suficient în vaccinarea propriilor cetățeni”.

Un sondaj de opinie realizat recent a arătat că doar 30% dintre ruși sunt dispuși să se vaccineze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe