Newsflash
Internaționale

Spray nazal pentru prevenirea demenței, în studii clinice pe oameni

de Florentina Ionescu - ian. 7 2022
Spray nazal pentru prevenirea demenței, în studii clinice pe oameni

Un spray nazal ce ar putea preveni demența a intrat recent în etapa de studii clinice efectuate pe oameni.

Un spray nazal nou combină un antibiotic comun cu un antioxidant binecunoscut, iar studiile clinice care includ subiecți umani vor începe cât de curând, relatează presa străină. 

creier spray nazal prevenire dementa alzheimer
Fotografie de Robina Weermeijer de la Unsplash

Oamenii de știință de la Osaka City University au descris recent că au avut succes în ceea ce privește testele preclinice ale unui spray nazal nou, special conceput pentru a preveni neurodegenerarea asociată cu demența, scrie newatlas.com.

Spray-ul acesta combină două medicamente ieftine, preexistente, și cercetătorii au descoperit că îmbunătățește funcția cognitivă în mai multe modele de rozătoare în ceea ce privește demența.

Studiul acesta nou, publicat în jurnalul „Frontiers in Neuroscience”, a apărut ca urmare a unei cercetări ce a avut loc în 2016 și care a descoperit că un medicament antibiotic destul de comun, numit rifampicină, poate reduce acumularea unor proteine toxice despre care se știe că sunt asociate cu dezvoltarea bolii Alzheimer. În cadrul mai multor experimente făcute pe modele de rozătoare (șoareci de laborator), cercetarea a indicat că antibioticul rifampicină ar putea preveni neurodegenerarea dacă este administrat în cele mai timpurii stadii ale bolii. Cu toate acestea, tratamentul cu rifampicină pe termen lung la oameni nu a fost în mod deosebit de fezabil, din cauza efectelor adverse ocazionale ale medicamentului asupra ficatului.

Astfel că în 2018, cercetătorii au investigat dacă administrarea intranazală a rifampicinei a ajutat la administrarea mult mai directă a medicamentului direct către creier, evitându-se astfel efectele adverse dăunătoare asupra ficatului. Acele rezultate promițătoare au sugerat că administrarea intranazală a rifampicinei a dus la niveluri mai mari ale medicamentului în creier, îmbunătățind prognosticurile cognitive și reducând toxicitatea de la nivelul ficatului.

„Pentru a ne asigura și mai mult că administrarea intranazală a rifampicinei este sigură, noi am emis ipoteza că acțiunile nedorite ale rifampicinei ar putea fi antagonizate de alți compuși chimici. Prin urmare, noi am explorat literatura, căutând un compus care prezintă acțiuni hepatoprotectoare în opoziție cu rifampicina și, dacă este posibil, să aibă efecte clinice adiționale pe care rifampicina nu le posedă”, au scris cercetătorii în cel mai recent studiu pe acest subiect.

Noul studiu a inclus în ecuație un antioxidant natural, numit resveratrol, care se găsește în anumite alimente, cum ar fi ciocolata neagră și vinul roșu, element care a fost recent studiat pentru faptul că are proprietăți unite anti-îmbătrânire și anti-cancer. Cercetătorii au emis așadar ipoteza că o combinație de resveratrol și rifampicină, administrată intranazal, ar putea fi cheia succesului pentru un tratament sigur și pe termen lung care poate să prevină – sau cel puțin poate să încetinească – progresia demenței.

O doză fixă din combinația dintre rifampicină și resveratrol a fost administrată intranazal, de cinci ori pe săptămână, preț de o lună, pe mai multe modele diferite de rozătoare cu neurodegenerare, inclusiv cu boală Alzheimer și cu demență cu corpi Lewi. Rezultatele au arătat că noua combinație de substanțe, ca terapie, a îmbunătățit funcția cognitivă a șoarecilor și a blocat acumularea de proteine toxice în creierul animalelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe