Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Specialităţile medicale cu risc crescut de infectare cu noul coronavirus

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 22 mai 2020

Deși toţi medicii sunt afectaţi semnificativ de răspândirea rapidă a SARS-CoV-2 la nivel mondial, potrivit unor cercetări recente, cei din anumite specialităţi au risc înalt de contractare a bolii.

Specialităţile medicale cu risc crescut de infectare cu noul coronavirusCercetătorii americani au evaluat influenţa noului coronavirus asupra medicilor rezidenţi din New York City, studiul fiind desfășurat în intervalul martie-aprilie. Rezultatele au fost dezvăluite sub formă de preprint, în medRxiv, urmând să fie evaluate corespunzător.

Printre specialităţile cele mai afectate de COVID-19 se numără anesteziologia, medicina de urgenţă și, în mod surprinzător, oftalmologia.

Medicul din China care a avertizat iniţial întreaga lume despre COVID-19, cu preţul propriei slujbe, nu a fost nici anestezist, nici specialist în medicină de urgenţă, ci oftalmolog (...) Dr. Li Wenliang a decedat după ce a contractat virusul de la un pacient asimptomatic, conform Medscape Medical News.

Rezidenţii, expuși suplimentar

Împreună cu alţi coordonatori de rezidenţiat din New York, dr. Royce Chen, autor al studiului și coordonator al programului de rezidenţiat în oftalmologie de la Columbia University Irving Medical Center din New York City, a creat Grupul de cercetare COVID-19 al directorilor programelor de rezidenţiat.

Printre recomandările iniţiale ale programului se numără împărţirea rezidenţilor în grupuri mici, pentru a reduce expunerea acestora la noul coronavirus. În plus, orice medic care prezenta orice simptom sugestiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 a fost izolat până la rezoluţia completă a simptomelor.

„Am avut foarte puţine informaţii cu care să lucrăm (...) Simultan, în timp ce guvernul începea să furnizeze directive cu privire la distanţarea socială, existau rapoarte din China care menţionau că virusul era foarte contagios și nu am știut cum să ne protejăm rezidenţii”, a declarat dr. Chen pentru Medscape Medical News.

Pentru a evalua expunerea rezidenţilor la COVID-19 în funcţie de specialitate, dr. Chen și colaboratorii acestuia au trimis chestionare la aproximativ 340 de coordonatori de rezidenţiat aflaţi la distanţă de 30 de mile de Central Park din New York. Numai 91 de coordonatori au răspuns iniţiativei, reprezentând 24 de specialităţi și peste 2.300 de rezidenţi.

Oftalmologia, rezultate surprinzătoare

Studii recente sugerează că, pe lângă nas și gură, infecţia cu noul coronavirus poate fi transmisă și prin intermediul ochilor. Drept urmare, Academia Americană de Oftalmologie a recomandat sistarea îngrijirilor medicale oftalmologice care nu reprezintă urgenţe.

„Oamenii se gândesc [la oftalmologie] ca la o specialitate de ambulatoriu, însă medicul și pacientul se află la mai puţin de 60 cm unul de celălalt (...) Iar la începutul lunii martie, nici pacienţii și nici medicii nu purtau
măști”, susţine dr. Chen.

Autorii studiului sugerează că rezultatele obţinute ar putea fi utilizate în vederea pregătirii profesioniștilor din domeniul medical pentru posibila confruntare cu un al doilea val de infecţii COVID-19.

Etichete: risc infectare risc covid-19 SARS–CoV–2 rezidenti expunere coronavirus oftalmolog

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.