Newsflash
Internaționale

Spania: a intrat în vigoare legea care autorizează eutanasia

de L. Budin - iun. 25 2021
Spania: a intrat în vigoare legea care autorizează eutanasia

Legea care autorizează eutanasia a intrat în vigoare în Spania, făcând din această ţară una dintre puţinele din lume care permit unui pacient cu o boală incurabilă să moară, pentru a pune capăt suferinţei.

Legea „răspunde unei cereri sociale și conține garanții”, a subliniat, într-un comunicat, Ministerul Sănătății. Guvernul spaniol de stânga a făcut din acest act normativ o prioritate, legea fiind adoptată în luna martie, de Parlament, arată Le Figaro, preluând o știre AFP.

lege-eutanasie

Această lege permite atât eutanasia, atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului, cât şi sinuciderea asistată medical, când pacientul însuşi ia doza prescrisă pentru a muri.

Ea prevede că orice persoană cu „o boală gravă şi incurabilă” sau cu „dureri cronice, care îl aduc într-o situaţie de incapacitate” poate solicita ajutorul corpului medical, pentru a muri şi evita astfel „o suferinţă intolerabilă”.

Condiții stricte însoțesc procesul: persoana trebuie să fie „capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris, „fără presiune externă”, şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu.

Medicul va putea întotdeauna să respingă această cerere atunci când consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite sau din motive legate de propria conştiinţă. Cererea va trebui să fie aprobată de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare.

Această lege divizează opinia publică din Spania, arată Le Figaro. Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie, a depus un recurs împotriva acestui text la Tribunalul Constituţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe