Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Sondaj Twitter: Ce cred pacienții despre tratamentul cu statine

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 26 iunie 2020, ora 11:37

Un sondaj de opinie realizat de platforma Twitter scoate la iveală mai multe despre credințele pacienților referitoare la statine.

Cercetarea – realizată de University of York în colaborare cu  University of Pennsylvania – a fost condusă pe feed-urile de social media. Sondajul a mai arătat că din cauza lucrurilor pe care le cred, oamenii își modifică dozele de statine în funcție de ceea ce au mâncat sau de ceea ce erau pe cale să mănânce, scrie medicalxpress.com.

sondaj opinie twitter statine terapie

Acest sondaj a fost realizat pentru a se înțelege mai multe despre atitudinile sau credințele oamenilor referitoare la tratamentul cu statine,

Cercetătorii s-au axat pe social media, considerând platformele un mod mai puțin intruziv de a afla mai multe despre atitudinile oamenilor referitoare la statine. Experții au preferat să nu discute direct cu pacienții despre comportamentele și motivele lor.

Astfel, echipa a citit și a analizat peste 11.000 de postări de pe Twitter, acolo unde statinele au fost menționate pe o perioadă de peste cinci ani. În privința acestor postări, aproape jumătate se refereau la problemele de sănătate asociate, 21% dintre pacienți discutau despre credințele pe care le aveau în privința administrării statinelor, iar 7% discutau despre efectele adverse ale acestor medicamente.

Multe dintre postări au fost identificate de cercetători ca fiind utilizatori ai statinelor sau ca fiind cineva care cunoaște un pacient care utilizează statine ori au fost identificați ca fiind profesioniști din domeniul sănătății.

Ce a arătat sondajul

Dintre cele peste 1.000 de postări analizate care se axau pe ceea ce cred pacienții despre medicamentele din această clasă, 72% dintre opinii sau credințe se refereau la comportamente de „compensare a riscului”, situație în care pacienții adoptau anumite comportamente, cum ar fi dieta necorespunzătoare și inactivitatea fizică, pentru că aveau senzația că sunt „protejați” sau că au un risc mai scăzut prin virtutea faptului că luau medicamente care ajutau la prevenirea anumitor probleme.

Totodată, 11% dintre postări erau scrise în relație cu propriul comportament al utilizatorului, cum ar fi libertatea de a avea o dietă nesănătoasă. Alți pacienți vorbeau despre creșterea dozei de statine după ce au mâncat alimente nesănătoase.

„Știm că mulți oameni nu administrează statinele așa cum ar trebui sau încetează să le mai ia, fără ca medicul lor curant să le fi cerut acest lucru”, a declarat dr. Su Golder, de la Department of Health Sciences, potrivit sursei citate.

Acesta a mai spus că acest sondaj de opinie a avut o abordare diferită, pentru că a analizat site-urile accesibile public, acolo unde subiectul statinelor a fost pus în discuție fără probleme.

„Unele dintre problemele care au ieșit la iveală au venit din direcția oamenilor care vorbeau despre experiențele personale, îndeosebi durerile musculare, care erau motivul principal pentru care încetau tratamentul cu statine. Au fost și discuții despre dozaj. Postările au indicat unele credințe și atitudini referitoare la statine, împărțite în tabere începând de la faptul că salvează vieți și până la faptul că provoacă moartea”, a mai spus dr. Su Golder.

Cercetătorii au mai spus că Twitter ar putea fi folosit ca sursă de date pentru a afla credințele și atitudinile care pot avea un impact asupra deciziilor pacienților referitoare la tratamentul lor cu statine. Acest lucru ar putea îmbunătăți mesajele referitoare la sănătatea publică și comunicarea dintre medici și pacienți.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: twitter sondaj de opinie sondaj terapie statine statine efect statine

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC