Newsflash
Internaționale

Sistemul limfatic, rol în vindecarea osoasă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 3 2023
Sistemul limfatic, rol în vindecarea osoasă

Cercetătorii de la MRC Human Immunology Unit din cadrul MRC Weatherall Institute for Molecular Medicine de la Universitatea Oxford au arătat că la nivelul oaselor există vase limfatice și că acestea au rol în regenerarea osului și a celulelor sanguine.

Cercetătorii au descoperit că, în urma unei leziuni osoase, aceste vase limfatice de la nivelul oaselor se înmulţesc prin intermediul unei molecule de semnalizare, IL-6, iar acest lucru stimulează expansiunea celulelor osoase progenitoare. 

spongy-structure

Unul dintre coautorii studiului, dr. Junyu Chen, a explicat că îmbătrânirea este asociată cu scăderea capacităţii osului de a se repara, iar semnalizarea limfatică ar fi afectată în oasele îmbătrânite. Însă administrarea de celule limfatice endoteliale tinere vindecă oasele îmbătrânite, spune el, oferind o direcţie pentru vindecarea osoasă la vârstnici.

În același timp, rezultatele studiului au demonstrat că vasele limfatice de la nivel osos interacţionează, în urma unei leziuni, cu celulele stem sanguine și cu celulele osoase perivasculare, pentru a favoriza vindecarea. Astfel că aceste vase pot fi privite ca o soluţie terapeutică pentru a stimula atât regenerarea osoasă, cât și pe cea sanguină. Astfel, cercetătorii intenţionează să exploreze impactul limfaticelor osoase la nivelul sistemului imun și rolul acestora în bolile osoase și sanguine.

 


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2023-01-20-role-lymphatic-system-bone-healing-revealed

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe