Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Sistem creat pentru a îmbunătăți dezvoltarea vaccinurilor împotriva TB

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 9 martie 2020, ora 11:58

Oamenii de știință de la James Cook University, mai precis de la institutul de cercetare numit Australian Institute of Tropical Health and medicine (AITHM), au creat un sistem special, pentru a îmbunătăți dezvoltarea vaccinurilor pentru tuberculoză.

Dr. Andreas Kupz, cercetător și microbiolog, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, există 10 milioane de cazuri de TB active, pe an, iar tulpinile de boală drog rezistentă sunt din ce în ce mai multe. Există, în prezent, spune el, o nevoie vitală de a dezvolta un nou vaccin care să ofere o imunitate și mai mare. 

vaccin impotriva tb studiu vaccinuri noi

Expertul în microbiologie spune că dezvoltarea vaccinurilor este un proces extrem de costisitor, iar fiecare studiu clinic de fază III costă cel puțin 500 de milioane de dolari, scrie medicalxpress.com.

„Așa că este foarte important să luăm decizii raționale; ce vaccin ar trebui să meargă mai departe,de la un stadiu, la următorul. Este esențial să le clasificăm”, a declarat dr. Kupz.

Model matematic care vine în ajutorul cercetătorilor

Grupul de imunologie anti TB din cadrul AITHM, în colaborare cu alți experți, au dezvoltat un model matematic care să îi ajute pe oamenii de știință să prioritizeze noile strategii pentru vaccinurile împotriva TB, care merită să fie investigate mai departe.

„Este o unealtă care ar putea să ghideze alocarea crucială a resurselor globale limitate, pentru a găsi o alternativă mult mai eficientă la vaccinul actual, BCG (vaccinul împotriva Bacilului Calmette–Guérin este utilizat împotriva tuberculozei), care este în folosință de aproape 100 de ani”, a mai spus dr. Kupz.

Este vorba de un model matematic, numit VEIM sau Vaccine Empirical Integrated Model. Dezvoltarea și testarea VEIM a avut loc săptămânile trecute, iar detaliile au fost prezentate în ediția recentă a jurnalului „Science Advances”.

VEIM a fost creat în paralel cu dezvoltarea și evaluarea echipei de cercetători în ceea ce privește o nouă tulpină a vaccinului anti TB existent. Echipa de cercetători crede că siguranța este în prezent prioritatea cea mai mică în evaluarea preclinică tradițională a noilor vaccinuri anti TB, însă primul autor al studiului, Visai Muruganandah, spune că „siguranța și eficacitatea sunt considerațiile dominante în ceea ce privește utilizarea vaccinurilor la oameni”.

Studiul VEIM a evaluat 24 de regimuri de vaccinare în cadrul unui model de animale cu TB. Regimurile erau alcătuite din trei tipuri de BCG și din opt combinații de administrare a vaccinului, inclusiv vaccinul tip „booster”. Un grup de control a fost, de asemenea, evaluat.

Echipa de experți a dezvoltat un model empiric simplu, pentru a clasifica sistematic strategiile de vaccinare, prin integrarea mai multor măsurători în ceea ce privește siguranța, și eficacitatea. Dezvoltarea unor modele simple, care sunt ușor de interpretat, este importantă, spun cercetătorii, pentru a înțelege ce anume face ca o strategie de vaccinare să fie eficientă și în ce direcție trebuie să își concentreze eforturile oamenii de știință.

Sursa foto: rawpixel.com

Etichete: tuberculoza tuberculoză TBC tb vaccin impotriva tb vaccin bcg microbiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.