Newsflash
Internaționale

Siguranța pacientului, prioritară

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 17 2021
Siguranța pacientului, prioritară

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului subliniază anul acesta povara și riscurile asociate îngrijirilor necorespunzătoare acordate femeilor și nou-născuţilor. Sloganul este „Acţionează acum pentru o naștere sigură și respectabilă!”.

Subiectul este important mai ales în contextul în care accesibilitatea și calitatea serviciilor medicale în timpul pandemiei de COVID-19 au fost afectate.

1_1

Potrivit statisticilor, în fiecare zi mor aproximativ 810 femei din cauze prevenibile asociate sarcinii sau nașterii, precum și 6.700 de nou-născuţi, reprezentând 47% dintre decesele survenite sub vârsta de 5 ani. Anual, aproximativ două milioane de nașteri se soldează cu un făt mort, peste 40% dintre decese înregistrându-se în timpul travaliului. Majoritatea acestor decese sau complicaţii pot fi prevenite prin servicii medicale sigure și de calitate.

        Celebrată anual la 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului urmărește să crească nivelul de conștientizare privind importanţa siguranţei pacienţilor și gradul de implicare a autorităţilor pentru a asigura un mediu corespunzător reducerii riscurilor asociate îngrijirilor medicale.

        În acest sens, atrag atenţia specialiștii, este foarte important ca pacientele să efectueze toate evaluările indicate de medic în perioada sarcinii, să comunice deschis cu medicul curant, să își aleagă după propria dorinţă personalul medical care să îi asiste nașterea și să se pregătească fizic și psihic pentru naștere și pentru primele zile postpartum. De asemenea, este vital să se implice activ în autoîngrijire și în îngrijirea nou-născutului. Personalul medical trebuie să se asigure că nașterea va fi percepută de femeie ca un eveniment pozitiv, oferind un mediu sigur și asistenţă medicală de calitate, să confere încredere gravidelor și să lucreze în echipă pentru o naștere sigură, fără complicaţii.

Plan pe zece ani

        Siguranţa pacientului este un subiect intens dezbătut de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul mai multor evenimente internaţionale care au dus la adoptarea unor planuri de acţiune globale. Cel mai recent dintre ele, Planul Global privind Siguranţa Pacientului 2021-2030, a fost adoptat în cursul ediţiei a 74-a a Adunării Mondiale a Sănătăţii cu viziunea de a crea o lume unde niciun pacient să nu aibă de suferit în urma îngrijirilor medicale acordate. Planul de acţiune urmărește identificarea unei direcţii strategice pentru toate părţile implicate în asigurarea serviciilor de sănătate și reprezintă un punct de plecare pentru ca fiecare ţară să își creeze un plan propriu privind siguranţa pacientului.

        OMS îndeamnă organizaţiile guvernamentale și non-guvernamentale, societatea civilă, organizaţiile de pacienţi, instituţiile de cercetare să susţină campania dedicată acestei zile, prin organizarea de evenimente naţionale și locale și prin luminarea în portocaliu a monumentelor reprezentative.

 


Notă autor:

https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/09/17/default-calendar/world-patient-safety-day-2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe