Newsflash
Internaționale

Se reunește comitetul american de analiză a cazurilor de miocardită post-vaccinare COVID

de L. Budin - iun. 23 2021
Se reunește comitetul american de analiză a cazurilor de miocardită post-vaccinare COVID

Peste 300 de cazuri de inflamație la nivelul inimii, raportate de tineri americani după administrarea anumitor vaccinuri anti-COVID, vor fi analizate de un comitet de experți independenți.

În SUA, cu ocazia reuniunii Agenției medicamentului de acum două săptămâni, au fost analizate informațiile preluate de la un sistem public care permitea oricărei persoane vaccinate să semnaleze simptome grave, după imunizare, relatează France 24, preluând o știre AFP. Au fost semnalate – fără a fi încă toate confirmate – 530 de cazuri de miocardită sau de pericardită, apărute după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer sau Moderna. Peste 50% din persoanele afectate erau de sex masculin, cu vârste între 12 și 24 de ani.

miocardita-pericardita

Tinerii bărbați, mai afectați

Simptomul cel mai adesea semnalat era durerea în piept.

Sunt îngrijorat, dar aș sublinia că o legătură cauză-efect nu a fost încă stabilită. În spitalul nostru, am văzut cazuri de băieți adolescenți care acuzau o durere în piept, la o zi sau două după cea de-a doua doză de vaccin ARN mesager”, a declarat pentru AFP  Lorry Rubin, directorul departamentului de boli infecțioase pediatrice, din cadrul Cohen Children's Medical Center, New York.

Specialistul a precizat că majoritatea cazurilor au fost „relativ ușoare” și că au fost tratate cu antiinflamatoare.

Cazuri rare și benigne

Pe 23 iunie, experții independenți sunt convocați de către Centrele americane de luptă și de prevenire a bolilor (CDC), principala agenție federală din domeniul sănătății, pentru a trece în revistă cazurile de miocardită și de pericardită înregistrate pe teritoriul țării.

Aceste cazuri sunt rare și majoritatea au găsit rezolvare prin odihnă și îngrijire”, a dat asigurări Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Se vor analiza în detaliu cele peste 300 de cazuri confirmate, care s-au înregistrat în rândul celor peste 20 de milioane de adolescenți și de tineri adulți vaccinați în SUA, a mai subliniat Walensky.

Probleme similare au fost înregistrate mai întâi în Israel, unde vaccinarea a fost mai rapidă ca în majoritatea țărilor. Ministrul israelian al Sănătății s-a referit, la sfârșitul lui mai, la „o posibilă legătură” între vaccinul Pfizer și câteva cazuri de miocardită înregistrate la tineri de sex masculin, cu precizarea că 95% din cazuri erau benigne.

Și COVID dă probleme cardiace

Datele autorităților sanitare din SUA arată că, deși tinerii sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta forma grave de COVID-19, peste 2.600 de persoane cu vârste de până-n 29 de ani au decedat din cauza infectării cu coronavirus, de la începutul pandemiei.

Alți copii suferă și acum de efectele pe termen lung ale infectării, a arătat Lee Savio Beers, președinte al American Academy of Pediatrics.

Se pot înregistra probleme cardiace destul de serioase și ca rezultat al unei infecții cu COVID-19. Recomand în continuare vaccinul adolescenților”, a mai subliniat Lee Savio Beers.

În SUA, vaccinul Pfizer e autorizat pentru administrare de la vârsta de 12 ani și peste, iar cel de la Moderna, începând cu vârsta de 18 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe