Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Scor de risc care poate prezice riscul de forme grave de COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 14 mai 2020, ora 11:17

Potrivit unui studiu publicat online în 12 mai, în „JAMA Internal Medicine”, un scor de risc bazat pe zece factori poate prezice riscul ca pacienții să dezvolte o formă gravă/critică de COVID-19 încă de la internare.

Acest scor clinic a fost dezvoltat și validat de dr. Wenhua Liang, de la „The First Affiliated Hospital of Guangzhou Medical University” din China și de colegii săi, scrie medicalxpress.com. Este vorba de un scor clinic folosit la internarea în spital pentru a prezice care sunt pacienții cu COVID-19 care vor dezvolta forma critică a bolii.

factori-scor-de-risc-covid-19-la-internare

Informațiile incluse în acest studiu au fost luate dintr-o cohortă prospectivă formată din 1.590 de pacienți cu COVID-19, din 575 de spitale din China, date adunate începând de la 31 ianuarie 2020. Potrivit sursei citate, scorul a fost validat folosindu-se datele de la patru cohorte adiționale cu 710 pacienți.

Factori predictivi

Cercetătorii au identificat zece variabile ca fiind factori predictivi independenți dintre 72 de potențiali factori predictivi, iar apoi aceștia au fost inclusi în scorul de risc:

 1. Aspecte anormale la radiografia toracică
 2. Vârsta
 3. Hemoptizia
 4. Dispneea
 5. Pierderea conștienței
 6. Numărul de comorbidități
 7. Istoricul de cancer
 8. Raportul dintre neutrofile și limfocite
 9. Lactat dehidrogenaza
 10. Și bilirubina directă.

Scorul acesta a fost apoi „tradus” într-un calculator de risc online, disponibil la liber.

„Estimarea riscului unei forme critice a bolii ar putea ajuta la identificarea pacienților care au sau nu o probabilitate de a dezvolta forma critică de COVID-19, prin urmare el contribuie la folosirea tratamentului corespunzător și la optimizarea folosirii resurselor medicale”, au scris autorii studiului.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: risc covid-19 riscuri epidemie de COVID-19 studiu covid cazuri covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.