Newsflash
Internaționale

Scor de risc care poate prezice riscul de forme grave de COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 14 2020
Scor de risc  care poate prezice riscul de forme grave de COVID-19

Potrivit unui studiu publicat online în 12 mai, în „JAMA Internal Medicine”, un scor de risc bazat pe zece factori poate prezice riscul ca pacienții să dezvolte o formă gravă/critică de COVID-19 încă de la internare.

Acest scor clinic a fost dezvoltat și validat de dr. Wenhua Liang, de la „The First Affiliated Hospital of Guangzhou Medical University” din China și de colegii săi, scrie medicalxpress.com. Este vorba de un scor clinic folosit la internarea în spital pentru a prezice care sunt pacienții cu COVID-19 care vor dezvolta forma critică a bolii.

factori-scor-de-risc-covid-19-la-internare

Informațiile incluse în acest studiu au fost luate dintr-o cohortă prospectivă formată din 1.590 de pacienți cu COVID-19, din 575 de spitale din China, date adunate începând de la 31 ianuarie 2020. Potrivit sursei citate, scorul a fost validat folosindu-se datele de la patru cohorte adiționale cu 710 pacienți.

Factori predictivi

Cercetătorii au identificat zece variabile ca fiind factori predictivi independenți dintre 72 de potențiali factori predictivi, iar apoi aceștia au fost inclusi în scorul de risc:

  1. Aspecte anormale la radiografia toracică
  2. Vârsta
  3. Hemoptizia
  4. Dispneea
  5. Pierderea conștienței
  6. Numărul de comorbidități
  7. Istoricul de cancer
  8. Raportul dintre neutrofile și limfocite
  9. Lactat dehidrogenaza
  10. Și bilirubina directă.

Scorul acesta a fost apoi „tradus” într-un calculator de risc online, disponibil la liber.

„Estimarea riscului unei forme critice a bolii ar putea ajuta la identificarea pacienților care au sau nu o probabilitate de a dezvolta forma critică de COVID-19, prin urmare el contribuie la folosirea tratamentului corespunzător și la optimizarea folosirii resurselor medicale”, au scris autorii studiului.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe