Newsflash
Internaționale

Scandal la maternitate: 300 de sugari morți sau cu leziuni cerebrale

de L. Budin - apr. 1 2022
Scandal la maternitate: 300 de sugari morți sau cu leziuni cerebrale

Mame maltratate, sugari morți la naștere, refuzul de operație cezariană... Anglia descoperă, cu groază, primele rezultate ale unei anchete care s-a desfășurat la o maternitate din vestul țării.

Marea Britanie e zguduită de noi dezvăluiri, într-o anchetă independentă care s-a desfășurat, timp de 5 ani, la Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust din comitatul Shropshire, arată The Guardian. Sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit, NHS (National Health Service), este arătat cu degetul, informează și Ouest France.

bebe-incubator1

Rezultatele preliminare ale anchetei care va fi finalizată curând arată că 300 de sugari au decedat sau au suferit leziuni cerebrale, ca urmare a îngrijirilor neadecvate. Unii au avut craniul fracturat sau oasele rupte și s-au ales cu dizabilități pe viață, arată raportul.

În document se specifică faptul că multor viitoare mame li s-a refuzat operația cezariană, femeile fiind forțate să treacă prin experiențe traumatizante, din cauza preocupării unității sanitare de a-și atinge ținta de „nașteri normale”.

Ancheta, care a analizat experiența a 1.500 de familii care au trecut prin unitatea sanitară între anii 2000 și 2019, a relevat că cel puțin 12 mame au decedat la naștere și că anumite familii au pierdut cel puțin un copil, în cadrul unor „incidente separate”.

Donna Ockenden, o moașă expertă care a condus ancheta cu ajutorul datelor furnizate de la 90 de colege și de medici, a declarat că echipa ei a fost „șocată și întristată” de amploarea tragediei.  

Ockenden, care are o experiență profesională de peste 30 de ani, a declarat pentru Sunday Times:

În mai multe ocazii, familiile au încercat să-și facă auzită vocea (...) și au fost reduse la tăcere sau ignorate”.

Un purtător de cuvânt al NHS a declarat:

Serviciul nostru de sănătate se străduiește în mod constant să furnizeze servicii la naștere sigure și empatice (...) și am juat deja măsuri importante pentru a transforma îngrijirile pe care le oferim femeilor însărcinate și bebelușilor lor – cu un supliment de 127 milioane de lire sterline pentru a stimula angajații din maternități și a ameliora cultura la locul de muncă”.

Ancheta relevă că problemele înregistrate au fost cauzate, printre altele, de lipsa de personal, de lipsa educației continue, de managementul defectuos – dar și de refuzul anumitor familii de a da ascultare sfaturilor medicale venite din partea profesioniștilor.

Asta arată că e nevoie de o schimbare sistemică la nivel local și național”, a conchis Donna Ockenden.

Venezuela: peste 230 de decese în spitale, din cauza penelor de electricitate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe