Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Scăderea ponderală involuntară, un semnal de alarmă?

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 16 octombrie 2020

Simpla scădere ponderală reprezintă un predictor slab în depistarea unui neoplasm, însă anumite caracteristici clinice și paraclinice pot justifica efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Cercetătorii* din Marea Britanie au examinat datele electronice ale unui eșantion de 63.973 de pacienţi cu vârsta peste 18 ani care s-au prezentat la medic pentru scădere ponderală involuntară, din anul 2000 până în 2012.

S-a observat că, dintre aceștia, 908 pacienţi (1,4%) au fost
diagnosticaţi cu o formă de cancer în următoarele șase luni de la prezentare, iar 97,1% aveau vârsta peste 50 de ani.

Simpla scădere ponderală reprezintă un predictor slab în depistarea unui neoplasm, însă anumite caracteristici clinice și paraclinice pot justifica investigaţiile suplimentare în vederea diagnosticării precoce a unei forme incipiente de cancer.

Tumorile maligne asociate cel mai frecvent cu scăderea ponderală sunt limfomul, cancerul gastroesofagian, hepatobiliar, pancreatic, pulmonar, intestinal sau de tract urinar.

Manifestările clinice și paraclinice asociate scăderii în greutate au fost: durerea abdominală, inapetenţa, anemia, deficitul de fier, icterul și limfadenopatia.

Pe lângă caracteristicile clinice comune, s-au observat anumite particularităţi asociate mai frecvent în rândul femeilor, precum lombalgia, modificări ale tranzitului intestinal, dispepsia, tromboembolismul venos, iar în rândul bărbaţilor, disfagia, hemoptizia și durerea toracică noncardiacă.

Identificarea anumitor factori de risc, precum vârsta, sexul, istoricul de fumător, anumite caracteristici clinice și paraclinice, poate fi utilă în stabilirea unei conduite diagnostice adecvate. 

*https://www.medscape.com/viewarticle/937527

Etichete: cancer risc cancer tumori scadere ponderala neoplasm factori de risc

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC