Newsflash
Internaționale

SARS-CoV-2 poate infecta țesutul penisului

de Florentina Ionescu - mai 13 2021
SARS-CoV-2 poate infecta țesutul penisului

Încă de la sfârșitul anului trecut, studiile arătau că boala COVID-19 este asociată cu disfuncția erectilă. Acum au apărut noi date referitoare la faptul că SARS-CoV-2 poate infecta țesuturile penisului.

Unul dintre coautorii acestui studiu trage un semnal de alarmă și spune că acesta este „încă un motiv pentru care ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita COVID-19”, scrie news.sky.com

covid disfunctie erectila infectie penis

V-ar putea interesa și: COVID-19 este asociată cu disfuncția erectilă 

Din păcate, veștile pentru domni nu sunt tocmai bune: SARS-CoV-2 poate infecta țesuturile din penis și ar putea contribui la disfuncția erectilă. O lucrare științifică publicată recent în „World Journal of Men's Health” a observat diferențele în ceea ce privește compoziția țesuturilor între bărbații care au contractat boala și bărbații care nu au făcut COVID-19.

Boala COVID-19 poate cauza leziuni ale vaselor de sânge, lucru care, la rândul său, poate leza anumite părți ale corpului pe care vasele le alimentează cu sânge, inclusiv țesutul erectil spongios din penis, scrie sursa citată. Ranjith Ramasamy, profesor asociat și director la University of Miami Miller School of Medicine, în cadrul programului de urologie reproducătoare, a condus acest studiu. El a declarat că disfuncția erectilă „ar putea fi un efect advers al virusului”. Investigațiile imagistice au descoperit „resturi” ale virusului în țesuturile penisului.

Studiul s-a axat pe patru bărbați care au avut o intervenție chirurgicală prostetică pentru penis, pentru tratarea disfuncției erectile. Doi dintre ei au suferit de COVID-19, iar doi nu au avut boala.

Vârstele lor erau cuprinse între 65 și 71 de ani, iar etnia participanților a fost hispanică. Cei doi participanți care au avut coronavirus au fost infectați cu șase și opt luni înainte de observațiile făcute de oamenii de știință, iar unul dintre bărbați a fost spitalizat din cauza infecției cu SARS-CoV-2, pe când celălalt nu a fost spitalizat. Niciunul dintre ei nu a avut istoric de disfuncție erectilă.

Rămășițe ale virusului au fost observate în țesutul penisului celor doi bărbați care au avut COVID-19. Complicațiile pe care COVID-19 le cauzează vaselor de sânge sunt cunoscute sub numele de disfuncție endotelială.

„În studiul nostru pilot, am descoperit că bărbații care anterior nu s-au plâns de disfuncție erectilă au dezvoltat o formă destul de severă după debutul infecției COVID-19. Cercetarea noastră arată că COVID-19 poate cauza o disfuncție endotelială răspândită în sistemele organelor, dincolo de plămâni și de rinichi. Disfuncția endotelială subiacentă care se întâmplă din cauza COVID-19 poate să pătrundă în celulele endoteliale și să afecteze multe organe, inclusiv penisul”, a declarat dr. Ranjith Ramasamy.


Notă autor:

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe