Newsflash
Internaționale

Sardinele ar putea reduce riscul de diabet zaharat

de Dr. Alina SIMACHE - mai 28 2021
Sardinele ar putea reduce riscul de diabet zaharat

Potrivit unor cercetări recente, consumul de sardine a fost asociat cu reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 la vârstnicii cu prediabet.

Rezultatele unui studiu randomizat, publicat în Clinical Nutrition, au evidenţiat o reducere semnificativă a riscului de diabet zaharat tip 2 în cazul vârstnicilor cu prediabet care au urmat o dietă bogată în sardine, timp de un an. Aceasta s-a dovedit eficientă și în prevenţia evenimentelor cardiovasculare la aceeași categorie populaţională, îmbunătăţind parametrii antropometrici, profilul biochimic sangvin, compoziţia lipidică din membranele eritrocitare și datele metabolomice, susţin autorii studiului coordonat de dr. Diana Díaz-Rizzolo, de la Hospital Clinic din Barcelona.

        În cadrul studiului au fost monitorizaţi 152 de pacienţi (55% bărbaţi), începând cu vârsta de 65 de ani, diagnosticaţi cu prediabet (valori glicemice între 100 și 124 mg/dL). Aceștia au fost incluși într-un program nutriţional de reducere a riscului de diabet zaharat tip 2 cu durata de un an. În cadrul programului, aproximativ jumătate dintre participanţi (75 de pacienţi) au consumat 200 g de sardine conservate în ulei de măsline săptămânal (împărţite în porţii de 100 g, consumate de două ori pe săptămână). Datorită conţinutului bogat în calciu și vitamina D, participanţii incluși în lotul de studiu au fost instruiţi să consume sardinele întregi, fără să înlăture oasele. Pe lângă compoziţia bogată în acizi grași omega-3, sardinele conţin și concentraţii înalte de taurină (147 mg la o porţie de 100 g), cu efecte hipoglicemiante, antioxidante și antiinflamatorii.

Beneficii surprinzătoare

        În urma respectării programului nutriţional pe toată durata studiului, s-a observat reducerea semnificativă a riscului de diabet zaharat tip 2 (de la 37% iniţial, la 8% după un an) la persoanele care au consumat sardine, comparativ cu grupul de control, care a urmat o dietă standard (27% iniţial versus 22% după un an, p=0,021). În plus, s-a observat creșterea HDL colesterolului și a adiponectinei la pacienţii care au consumat sardine, reducerea trigliceridelor și a rezistenţei la insulină, dar și reducerea tensiunii arteriale (efect atribuit conţinutului de taurină), comparativ cu grupul de control.

        „Nu numai că sardinele au un preţ rezonabil și se găsesc ușor, acestea sunt și sigure și ajută la prevenirea debutului diabetului zaharat tip 2. (...) Anterior, doar consumul de pește slab a demonstrat îmbunătăţirea tensiunii arteriale, nu și cel de pește gras, posibil deoarece în cadrul speciilor studiate nu au fost incluse și cele bogate în taurină, precum sardinele”, a explicat dr. Díaz-Rizzolo în cadrul unei conferinţe de presă. Într-o fază ulterioară a studiului, autorii și-au propus să evalueze efectul sardinelor asupra microbiotei intestinale.


Notă autor:

Bibliografie

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00153-9/fulltext
Sardines Linked to Reduced Type 2 Diabetes Risk-Medscape-May20, 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe