Newsflash
Internaționale

Șapte state UE eliberează primele certificate privind libera circulație în pandemie

de L. Budin - iun. 2 2021
Șapte state UE eliberează primele certificate privind libera circulație în pandemie

Șapte state membre ale Uniunii Europene, printre care Bulgaria, Germania și Grecia, s-au conectat la portalul dedicat și au început să elibereze primele certificate privind circulația pe timp de pandemie.

Pe 1 iunie, s-a lansat sistemul tehnic care permite verificarea certificatelor în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private. Sistemul devine pe deplin operațional de la 1 iulie, se arată într-un comunicat, pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

certificat-circulatie

Gratuit și securizat

Certificatul a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță, în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. 

Disponibil în format digital sau pe hârtie, va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

În urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, s-a lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Portalul dedicat asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale certificatelor. „În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal”, se arată în comunicat.

Testare cu succes

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe deja să utilizeze sistemul.

 Din data de 10 mai, 22 de țări au testat deja portalul cu succes. Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au început să elibereze deja primele certificate de acest gen, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări. Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare, se mai arată în comunicat.

Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Călătorie în siguranță

Pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp pentru implementarea sistemului, se prevede o perioadă suplimentară de șase săptămâni. În paralel, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe