Newsflash
Internaționale

S-a descoperit mecanismul prin care SARS-CoV-2 lezează celulele pulmonare

de Florentina Ionescu - dec. 9 2020
S-a descoperit mecanismul prin care SARS-CoV-2 lezează celulele pulmonare

Oamenii de știință de la Boston University School of Medicine au identificat proteine-gazdă și căi de acces în celulele pulmonare care suferă modificări în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul unei cercetări alcătuite din mai multe grupuri de oameni de știință, s-a raportat prima hartă a răspunsurilor moleculare pe care le au celulele pulmonare la om în urma infecției cu SARS-CoV-2. 

coronavirus

Prin combinarea bioingineriei celulelor alveolare umane cu o tehnologie sofisticată și extrem de precisă, cercetătorii au identificat proteine-gazdă și anumite căi în celulele pulmonare ale căror niveluri se modifică în cazul infecției cauzate de SARS-CoV-2. Acest lucru oferă noi date despre patologia bolii și despre noile ținte terapeutice pentru a bloca COVID-19, scrie www.sciencedaily.com.

Astfel, oamenii de știință au descoperit un tip crucial de modificare a proteinelor, și anume fosforilarea, care devine anormală în aceste celule infectate din plămâni. Fosforilarea proteinelor îndeplinește un rol major în reglarea funcției proteinelor din interiorul celulelor unui organism.

Totodată, ei au descoperit că virusul SARS-CoV-2 determină schimbări anormale în cantitățile proteinelor și frecvența fosforilării acestora din interiorul celulelor pulmonare. Aceste modificări anormale ajută virusul să se multiplice și, în cele din urmă, să distrugă celulele. Distrugerea acesteor celule infectate poate avea drept rezultat răspândirea afectării pulmonare.

Potrivit cercetătorilor, încă de când SARS-CoV-2 pătrunde în celulele pulmonare, el începe rapid să exploateze resursele de bază ale acestora, de care celulele au nevoie în mod normal pentru dezvoltarea și funcționarea normală.

„Virusul folosește aceste resurse pentru a prolifera în timp ce evită atacul făcut de sistemul imunitar. În acest mod se formează noile virusuri, care în cele din urmă ies din celulele pulmonare extenuate și deteriorate, lăsându-le să se autodistrugă. Aceste noi virusuri infectează apoi alte celule, iar același ciclu este repetat”, a explicat autorul corespondent Andrew Emili, profesor de biochimie la Boston University School of Medicine.


Notă autor:

Sursa foto: Syaibatul Hamdi de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe