Newsflash
Internaționale

Roșiile, sursă de vitamina D?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 10 2022
Roșiile, sursă de vitamina D?

Principalele surse alimentare de vitamina D sunt reprezentate de pește și de produsele lactate. Astfel, pentru vegetarieni sau vegani poate fi dificilă obţinerea unui aport suficient de vitamina D prin alimente.

Vitamina D are un rol esenţial pentru sănătatea oaselor și pentru integritatea sistemului muscular și a danturii. Pornind de la problema întâmpinată de cei care adoptă o dietă formată preponderent din vegetale, un grup de cercetători a încercat să creeze o sursă vegetală de vitamina D. Aceștia au editat anumite gene din roșii, utilizând tehnologia CRISPR-Cas9, pentru a bloca o genă care în mod normal convertește provitamina D3 în glicoalcaloizi steroidieni. Dacă procesul ar fi adoptat de producători și fermieri, aceste roșii ar ajuta la eliminarea hipovitaminozei D, de care suferă un miliard de persoane la nivel mondial, conform datelor studiului.

Pentru a converti provitamina D3 la vitamina D3, roșiile din cadrul studiului publicat în Nature Plants au fost tratate cu ultraviolete de tip B (după ce au fost tăiate în felii de 1 mm). Astfel, cercetătorii au decelat că vitamina D3 dintr-o roșie ar fi echivalentă cantităţii de vitamina D3 conţinută în două ouă de dimensiune medie sau în 28 de grame de ton.

Cercetătorii declară că această descoperire nu doar că ar îmbunătăţi sănătatea umană, dar ar avea efecte benefice și asupra mediului (datorită adoptării unor diete bazate preponderent pe plante). Deși suplimentele cu vitamina D sunt disponibile acum la scară largă, consumul de roșii ar oferi mai multe beneficii nutriţionale, pe lângă sursa naturală de vitamina D.

 


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41477-022-01154-6

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe