Newsflash
Internaționale

România, codașă la accesul locuitorilor la unitățile CT și RMN în spitale

de Florentina Ionescu - iul. 28 2020
România, codașă la accesul locuitorilor la unitățile CT și RMN în spitale

O statistică realizată la nivelul anului 2018 arată că dintre statele membre ale Uniunii Europene, țara noastră nu stă deloc bine în ceea ce privește accesul populației la investigații precum computer tomografia și rezonanța magnetică nucleară.

Potrivit datelor oferite de EUROSTAT, disponibilitatea relativă în spitale în ceea ce privește investigațiile precum computer tomografia (CT) raportată la numărul de locuitori a avut cel mai mare nivel în Danemarca (4,0 aparate CT la suta de mii de locuitori) și Cipru (3,3 aparate CT).

centru medical investigatie rmn statistica
Foto: Pixabay

România, în schimb, se află spre coada clasamentului, pentru că țara noastră a avut cel mai mic număr de aparate CT la 100.000 de locuitori (adică 0,8), urmată de Franța (1,2 aparate), Polonia, Olanda și Slovenia (toate având 1,4 aparate CT la suta de mii de locuitori).

În ceea ce privește disponibilitatea la unitățile de rezonanță magnetică nucleară (RMN) raportată la numărul de locuitori, cel mai mare număr l-a avut Finlanda (cu 2,7 aparate RMN la 100.000 de locuitori), Cipru (2,1 aparate RMN) și Italia (1,7 aparate RMN).

echipamente spital romania eurostat
Foto

Din păcate, la coada clasamentului, cu un acces redus al populației la investigația RMN se află Letonia, România, Slovacia (toate aceste țări au 0,4 aparate RMN la suta de mii de locuitori). Sunt urmate de Lituania, Bulgaria și Polonia.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe