Newsflash
Internaționale

Rolul ecografiei pulmonare în diagnosticarea COVID-19

de Dr. Diana Andronache - nov. 13 2020
Rolul ecografiei pulmonare  în diagnosticarea COVID-19

Potrivit noilor cercetări, ecografia pulmonară efectuată încă din camera de gardă este superioară în diagnosticarea COVID-19 faţă de radiografia toracică.

poza3În cadrul congresului ACEP (American College of Emergency
Physicians) de anul acesta, au fost prezentate rezultatele unui studiu* prospectiv, efectuat în luna aprilie.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni și au fost incluși 143 de pacienţi cu vârsta peste 18 ani care s-au prezentat la camera de gardă a Spitalului Universitar Temple din Philadelphia.

Criteriile de includere au fost: febră (≥38 de grade Celsius), tahicardie (≥100 de bătăi/minut), tahipnee (≥16 respiraţii/minut), saturaţia oxigenului <94% și prezenţa unor simptome precum tuse, dispnee, mialgie, fatigabilitate și anosmie.

S-a observat că ecografia pulmonară a avut o sensibilitate diagnostică de 97,6% comparativ cu radiografia toracică (69,9%), iar specificitatea a fost de 33,3% pentru examinarea ecografică și de 44,4% pentru examinarea radiologică.

Pentru stabilirea unui diagnostic imagistic de certitudine, infecţia cu virusul SARS-CoV-2 a fost confirmată cu ajutorul examinării tomografice, aceasta fiind considerată standardul de aur din punct de vedere imagistic. Ecografia pulmonară poate fi o modalitate de examinare utilă în efectuarea triajului pacienţilor la camera de gardă.


Notă autor:

*https://www.medscape.com/viewarticle/940563

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe