Newsflash
Internaționale

Riscul de osteonecroză de mandibulă asociat acidului zoledronic

de - ian. 8 2021
Riscul de osteonecroză de mandibulă asociat acidului zoledronic

Pacienţii oncologici cu metastaze osoase, aflaţi în tratament cu acid zoledronic, prezintă un risc de osteonecroză de mandibulă care variază în funcţie de tipul cancerului, arată un studiu recent.

Foto 4Pacienţii oncologici cu metastaze osoase, aflaţi în tratament cu acid zoledronic, prezintă un risc de osteonecroză de mandibulă care variază în funcţie de tipul cancerului, sănătatea orală și frecvenţa administrării, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în JAMA Oncology.

Rezultatele cercetării arată că aproximativ 3% dintre pacienţi vor dezvolta osteonecroză de mandibulă în primii trei ani de la iniţierea tratamentului cu acid zoledronic.

„Riscul de osteonecroză de mandibulă pare să crească în timp, pe parcursul utilizării acidului zoledronic. (...) În categoriile de pacienţi cu risc înalt sunt incluși cei cu mielom multiplu, cei cu afecţiuni dentare preexistente și cei la care acidul zoledronic se administrează mai frecvent decât la fiecare cinci săptămâni”, a declarat pentru Reuters dr. Catherine Van Poznak, în calitate de autor al studiului.

Rezultatele obţinute sprijină medicii în consilierea pacienţilor cu privire la riscul de a dezvolta osteonecroză de mandibulă pe parcursul administrării acidului zoledronic, ajutând și la stabilirea intervalelor adecvate dintre doze.


Notă autor:

Bibliografie
1. Van Poznak CH, Unger JM, Darke AK, et al. Association of Osteonecrosis of the Jaw With Zoledronic Acid Treatment for Bone Metastases in Patients With Cancer. JAMA Oncol. Published online December 17, 2020. doi:10.1001/jamaoncol.2020.6353
2. Reuters Health
3. Jaw Necrosis Risk in Cancer Patients on Zoledronic Acid Varies With Dosing, Oral Health-Medscape-Dec24, 2020

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe