Newsflash
Internaționale

Risc de erori de medicație din cauza modificării dozei de întreținere pentru Nulojix

de Florentina Ionescu - apr. 20 2022
Risc de erori de medicație din cauza modificării dozei de întreținere pentru Nulojix

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis recent noi informații referitoare la siguranța unui medicament pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

În contextul recomandărilor sale privind aspecte legate de siguranță către alte comitete EMA, PRAC (Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență) a discutat despre inițierea unei comunicări directe către profesioniștii din domeniul sănătății, care să conțină informații importante privind siguranța, pentru medicamentul Nulojix. 

noumedicament

Astfel, în cazul acestui medicament ar putea să apară risc de erori de medicație din cauza modificării dozei de întreținere, se arată într-un comunicat de presă al EMA preluat de ANMDMR pe site-ul anm.ro.

„Această comunicare directă către profesioniști își propune să informeze profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la riscul erorilor de medicație ca urmare a modificării dozei de întreținere la 6 mg/kg.”

Nulojix (belatacept) este indicat în profilaxia rejetului de grefă la adulţii cu transplant renal. Acesta se utilizează în asociere cu corticosteroizi și acid micofenolic (alte medicamente utilizate pentru prevenirea respingerii organelor transplantate). Nulojix este o pulbere, aceasta este reconstituită sub formă de soluție, care se administrează sub formă de perfuzie intravenoasă.

Dozele se calculează în funcție de greutatea pacientului. În faza inițială, care durează trei luni, se administrează în doză de 10 mg/kg. După această fază, Nulojix se administrează întro doză de întreținere la fiecare patru săptămâni.

Doza de întreținere pentru Nulojix va fi modificată de la 5 mg/kg la 6 mg/kg, ca urmare a implementării unui nou proces de fabricație.

Cu toate acestea, timp de aproximativ una până la două luni, medicamentul Nulojix provenit din ambele procese de fabricație va coexista pe piață și, prin urmare, se vor aplica două recomandări diferite de doze, arată PRAC. 

„O confuzie între medicamente poate genera erori de medicație, care pot duce la supradozare sau subdozare. Profesioniștilor din domeniul sănătății li se recomandă să verifice cu atenție doza pentru produsul specific care urmează să fie administrat, pentru a face ajustări adecvate pentru calculele de dozare în funcție de greutate.”

Comunicarea directă către profesioniștii din domeniul sănătății referitoare la medicamentul Nulojix va fi transmisă Comitetului EMA pentru medicamente de uz uman, CHMP (Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman).

În urma deciziei CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), deținătorul autorizației de punere pe piață va distribui comunicarea directă către profesioniștii din domeniul sănătății, conform unui plan de comunicare agreat, și va fi postată pe website-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și în registrele naționale ale statelor membre ale UE.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe