Newsflash
Internaționale

Remedii naturale pentru constipaţia cronică

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 18 2021
Remedii naturale pentru constipaţia cronică

Printre cele mai cunoscute și eficiente remedii naturale pentru constipaţie se numără fibrele de psyllium și prunele uscate, însă și fructele kiwi ar putea fi adăugate acestei liste.

foto 1Rezultatele unui studiu recent publicat în American Journal of Gastroenterology confirmă beneficiile fibrelor de psyllium și ale prunelor uscate în tratamentul constipaţiei cronice și demonstrează, de asemenea, eficienţa consumului a două fructe kiwi în rezolvarea problemei.

Deși îmbunătăţirea remarcată în cazul fructelor kiwi nu a fost la fel de robustă ca aceea observată în cazul fibrelor de psyllium sau al prunelor uscate, diferenţa nu a fost semnificativă statistic, a precizat pentru
Reuters dr. Shanti Eswaran, în calitate de autor al studiului: „Cea mai interesantă descoperire a fost faptul că fructele kiwi au fost foarte bine tolerate pe parcursul studiului – pacienţii din acest grup raportând mai puţine reacţii adverse precum balonarea, dar și o mai bună satisfacţie terapeutică generală”, a subliniat dr. Eswaran.

Eficienţă similară pentru remediile clasice

În cadrul lotului de studiu au fost incluși 79 de adulţi cu vârsta medie de 42,7 ani, ce întruneau criteriile Roma IV pentru constipaţie funcţională sau sindrom de intestin iritabil – constipaţie.

Aceștia au fost randomizaţi pentru a consuma 100 de grame de prune uscate fără sâmburi, 12 grame de fibre de psyllium sau două fructe kiwi decojite, zilnic, timp de patru săptămâni. Pacienţii eligibili au fost consideraţi cei care au obţinut aproximativ trei scaune săptămânal.

Rezultatele obţinute au fost similare în cele trei grupuri, proporţia celor care au raportat o îmbunătăţire a tranzitului intestinal (cu cel puţin un scaun suplimentar pe săptămână) ajungând la 67% (în cazul prunelor uscate), 64% (psyllium) și 45% (fructele kiwi).

Deși s-a constatat o îmbunătăţire semnificativă a consistenţei scaunului prin consumul de prune uscate și fructe kiwi, această tendinţă nu a fost observată în cazul fibrelor de psyllium.

Toleranţă surprinzător de bună pentru kiwi

Participanţii care au consumat kiwi au raportat ameliorarea semnificativă a constipaţiei, iar cei care au consumat psyllium au raportat reducerea considerabilă a disconfortului abdominal.

De asemenea, cu cele mai puţine efecte adverse asociate, 68% dintre consumatorii de kiwi s-au declarat satisfăcuţi de intervenţia dietetică, în timp ce doar 48% dintre cei care au consumat prune uscate sau psyllium s-au declarat mulţumiţi de dietă.

După cum susţin autorii studiului, „pacienţii caută din ce în ce mai multe remedii naturale bazate pe dovezi pentru numeroase afecţiuni medicale, inclusiv constipaţia cronică (...). Numeroși pacienţi consideră că produsele naturale sunt mai sigure și mai puţin costisitoare decât medicaţia pe bază de reţetă (...). Acest studiu confirmă beneficiile prunelor uscate și ale fibrelor de psyllium, oferind primele date din SUA cu privire la utilizarea fructelor kiwi ca tratament sigur, eficient și bine tolerat pentru anumiţi pacienţi ce suferă de constipaţie cronică”.

foto 1


Notă autor:

1. Reuters
2. Chey, Samuel W. MPH1; Chey, William D. MD1; Jackson, Kenya BS1,2; Eswaran, Shanti MD1 Exploratory Comparative Effectiveness Trial of Green Kiwifruit, Psyllium, or Prunes in US Patients With Chronic Constipation, The American Journal of Gastroenterology: June 2021 - Volume 116 - Issue 6 - p 1304-1312 doi: 10.14309/ajg.0000000000001149

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe