Newsflash
Internaționale

Reinfectări cu SARS-CoV-2 în țările care au folosit ser chinezesc

de L. Budin - iun. 24 2021
Reinfectări cu SARS-CoV-2 în țările care au folosit ser chinezesc

Mai multe țări care au organizat campanii de vaccinare de amploare, cu ser chinezesc anti-COVID, se confruntă cu o resurgență a infectărilor cu coronavirus. Eficacitatea vaccinurilor e subiect de controversă.

Pentru unii, fenomenul e o dovadă că serurile dezvoltate în China sunt mai puțin eficace decât s-a crezut – însă alții cred că situația de pe teren e de vină, arată France 24.

vaccin-vector

Noi focare

Eficacitatea vaccinurile chinezești este una din enigmele momentului. Chile, Bahrain, Mongolia sau Seychelles și-au vaccinat peste 50% din populație cu ambele doze de ser, situația fiind mai bună ca în Statele Unite, în Franța sau în Germania.

Totuși, eforturile nu par să dea roade, fiindcă în aceste țări se înregistrează noi și noi focare de infectare cu coronavirus, îmbolnăviri înregistrându-se inclusiv la indivizi vaccinați.  

Aceste patru națiuni au un punct comun: toate și-au vaccinat populația cu serurile chinezești. Pentru anumiți observatori, aceasta ar fi explicația eșecului imunizării.

obiectul criticilor

Nu e pentru prima oară când Sinopharm și Sinovac - principalele două laboratoare chinezești care au dezvoltat seruri anti-COVID – sunt obiectul criticilor. Li sa reproșat că nu au fost suficient de transparente în publicarea rezultatelor științifice ale vaccinurilor lor și că nu au făcut studii clinice de fază 3 – cu milioane de voluntari vaccinați - , înainte de a obține autorizarea de punere pe piață.

Nu au făcut studii nici după ce vaccinurile au început să fie comercializate, pentru a li se reevalua eficacitatea, reamintește un specialist citat de France 24.

Exemple notabile

Indonezia e unul din exemplele cele mai marcante: peste 350 de profesioniști din domeniul sănătății, care au primit ambele doze de Sinovac, au fost infectați cu coronavirus la jumătatea lunii iunie, arată un raport al Health Policy Watch – platforma digitală independentă care analizează informații din sănătate și cercetare.

În Seychelles, o treime din noile cazuri COVID-19 înregistrate la începutul lui mai priveau persoane care fuseseră imunizate cu ambele doze de Sinopharm, arată BBC.

Asta echivalează cu un semnal de alarmă pentru peste 80 de țări care au folosit serurile chinezești, și a cărei populație vaccinată ar putea fi doar parțial protejată, arată cotidianul The New York Times, citat de France 24.

Problema e spinoasă în special în țările Americii Latine, care sperau să reducă efectul devastator al pandemiei grație serurilor chinezești. Chile, Mexic și Brazilia se numără printre cei mai importanți cumpărători și utilizatori ai vaccinurilor Sinovac și Sinopharm, notează Health Policy Watch.

Realitatea de pe teren

Sunt însă și voci care susțin că a da vina numai pe serurile chinezești reprezintă o abordare superficială a problemei. În primul rând, pentru că reinfectările după vaccinare nu sunt atât de rare precum s-ar crede, mai ales în situația folosirii serurilor care nu sunt bazate pe tehnologia novatoare ARN mesager. Studiile au arătat o eficacitate a serurilor chinezești de 50-70% - mai puțin impresionantă decât cea constatată în urma imunizării cu serurile Pfizer sau Moderna.

Apariția noilor variante a schimbat și ea datele problemei. Serurile pe bază de ARN mesager par să fie mai eficace împotriva noilor tulpini decât cele chinezești, produse prin tehnologia clasică, arată un specialist francez în virusologie, citat de France 24.

La asta, se adaugă entuziasmul care a cuprins o parte din populația țărilor mai sus-menționate, după ce a început procesul de vaccinare, ceea ce a dus la relaxarea măsurilor de protecție și la infectarea persoanelor care primiseră doar o doză de vaccin, mai arată specialistul. Acesta adaugă că, pentru națiunile cu mijloace financiare insuficiente, eficacitatea, chiar limitată, a vaccinurilor chinezești este de preferat lipsei oricăror mijloace de imunizare a populației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe